Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - december 2022

In deze nieuwsbrief brengen we u onder andere op de hoogte van het onderzoek dat de inspectie in 2023 gaat uitvoeren naar de kwaliteit van het zorgonderwijs. Ook informeren wij u over het jaargesprek voor bekostigde mbo-instellingen dat vanaf 2023 gevoerd wordt. Verder leest u over de informatiebijeenkomsten die in december gehouden worden over het stelseltoezicht in het jaar 2023 en over het aantal meldingen dat vertrouwensinspecteurs in het schooljaar 2021-2022 ontvingen.

Komend jaar verdiepend onderzoek zorgonderwijs

De inspectie deed onlangs een verkenning naar de kwaliteit van zorg- en welzijnsopleidingen in het mbo. We voerden bij zowel bekostigde als niet-bekostigde instellingen gesprekken met betrokkenen, van studenten en docenten tot opleidingsmanagers en praktijkbegeleiders bij zorginstellingen. Bij die gesprekken hoorden we verschillende soorten zorgen. Naar aanleiding daarvan gaan we de komende tijd in ons toezicht hier breder naar kijken. Zo doen we in 2023 kwaliteitsonderzoeken bij een deel van de zorgopleidingen in het niet-bekostigd onderwijs. Bij dit verdiepend onderzoek naar de kwaliteit van het mbo-zorgonderwijs wordt ook de beroepspraktijkvorming in het zorgonderwijs meegenomen. Overigens geven we komend jaar extra aandacht aan de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming in het mbo in het algemeen.

Jaargesprek bekostigde mbo-instellingen

In 2023 start de inspectie met het jaargesprek in het mbo. We voeren voortaan jaarlijks een gesprek met raden van toezicht en besturen van elke bekostigde mbo-instelling. Het gesprek gaat over stelselthema’s en is bedoeld als een dialoog. In de afgelopen 2 jaar hebben we in pilots met 11 mbo’s dit jaargesprek ontwikkeld. Dat deden we in samenspraak met de MBO Raad, VTOI-NVTK en het Platform Raden van toezicht. Het doel is een professionele relatie te ontwikkelen waarin vertrouwen is opgebouwd vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs. Uit de pilots kwam naar voren dat het jaargesprek hiervoor een goede manier is.
Lees meer over het jaargesprek in het mbo.
 

Informatiebijeenkomsten stelseltoezicht 2023

De Inspectie van het Onderwijs organiseert in december digitale bijeenkomsten voor bestuurders van mbo-instellingen waarin we u informeren over hoe het stelseltoezicht in 2023 vorm krijgt en wat dit concreet betekent voor onderwijsinstellingen. We gaan onder meer in op het hoe en waarom van het stelseltoezicht. Ook laten we zien hoe we de komende jaren onderzoek doen naar onder andere gelijke kansen, flexibilisering in het mbo, governance, sociale veiligheid en onderwijs & arbeidsmarkt. Bestuurders van zowel bekostigde als niet-bekostigde instellingen hebben hier per e-mail een uitnodiging voor ontvangen. Op een later moment organiseren we een bijeenkomst over dit onderwerp voor de contactpersonen van mbo-instellingen. Meer informatie hierover volgt.

Lees op onze activiteitenpagina meer over de informatiebijeenkomsten stelseltoezicht 2023 en meld u aan!
 

Houd alvast vrij! 10 mei congres Staat van het Onderwijs 2023

Op woensdag 10 mei 2023 presenteert inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers tijdens het gelijknamige congres De Staat van het Onderwijs 2023. Op een later moment leest u op onze website hoe u kunt deelnemen aan het congres.

Aantal meldingen vertrouwensinspecteurs 2021-2022

De vertrouwensinspecteurs van de inspectie hebben in het schooljaar 2021-2022 in totaal 1743 meldingen ontvangen. 23% van de meldingen ging over seksueel misbruik en seksuele intimidatie. In vergelijking met eerdere jaren is dat een duidelijk hoger aantal. Lees meer over de meldingen.
De inspectie heeft alle instellingen een flyer gestuurd over de vertrouwensinspecteurs. In deze flyer staat ook de meld-, overleg- en aangifteplicht beschreven die scholen en instellingen hebben in het geval van een mogelijk vermoeden van seksueel misbruik.

Download de flyer op onze website. 
 

En verder...

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.