Werkbezoeken inspecteur-generaal Alida Oppers aan scholen

Inspecteur-generaal Alida Oppers bezoekt de komende maanden diverse scholen en instellingen uit verschillende sectoren. Daar gaat ze met leerlingen, leraren, schoolleiders en bestuurders in gesprek over thema’s die nu in het onderwijs spelen, zoals basisvaardigheden en goed leiderschap. De eerste twee werkbezoeken zijn achter de rug: basisschool De Mozaïek in Arnhem en het Stedelijk College Eindhoven hebben haar al ontvangen. Hieronder een kort verslag van deze bezoeken.

De Mozaïek

Op 5 oktober, de Dag van de Leraar, bezocht inspecteur-generaal Alida Oppers Excellente School De Mozaïek in Arnhem. Daar sprak ze met leraren, de schoolleiding en het bestuur over onder andere basisvaardigheden, gelijke kansen, hoge verwachtingen en goed onderwijs aan nieuwkomers. Om vanwege de Dag van de Leraar ook nog even stil te staan bij het harde werk dat de leraren van basisschool De Mozaïek dagelijks leveren voor goed onderwijs, had Alida Oppers een taart meegenomen voor bij de koffie. 

Alida Oppers op de foto met leerlingen en leerkrachten bij het Stedelijk College Eindhoven tijdens een werkbezoek
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Het Stedelijk College Eindhoven

In november ging Alida Oppers bij het Stedelijk College Eindhoven het gesprek aan met  de schoolleiders over goed leiderschap. Deze school lukte het om binnen een paar jaar van een onvoldoende naar een goede beoordeling te gaan. Aan de basis van dit traject lag niet alleen een duidelijk plan, maar ook grote betrokkenheid van het personeel en van leerlingen. 
Naast de vmbo-locatie bezocht Alida Oppers ook de anderstalige schoollocatie waar onder andere Oekraïense vluchtelingen onderwijs krijgen. Hier ging ze in gesprek met Oekraïense leerlingen over hoe zij het Nederlandse onderwijs ervaren. “Het was heel mooi om te zien hoe de kinderen zich thuis voelen op de school en ondanks de beroerde context waarin zij moeten leven, toch die mooie dingen van het onderwijs aangereikt krijgen,” aldus Alida Oppers die positief terugkijkt op het werkbezoek.

Volgende werkbezoeken

De komende maanden bezoekt inspecteur-generaal Alida Oppers nog een aantal scholen, opleidingen en instellingen om in gesprek te gaan over belangrijke thema’s die nu binnen het onderwijsveld spelen. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws hierover.