Podcasts over basisvaardigheden

De inspectie maakt een reeks van 3 podcasts over basisvaardigheden. Hierin gaan inspectiemedewerkers in gesprek met leraren, schoolleiders en bestuurders over actuele thema’s zoals taal, rekenen en burgerschap. Samen verkennen ze de basisvaardigheden vanuit het perspectief van de onderwijspraktijk, het toezicht en het beleid of de wetenschap.

Podcast 3: Leesonderwijs, hoe staat het ervoor en wat kan er beter?

Lammie Prins van het Deltion College (mbo) en Carlijn Pereira van de Taalunie tijdens opname podcast leesonderwijs
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

In deze aflevering gaan Lammie Prins van het Deltion College (mbo), Carlijn Pereira van de Taalunie en inspecteur voortgezet onderwijs Mirna Pit met elkaar in gesprek. Ze praten over leesplezier, voorlezen, een integrale aanpak van het leesonderwijs, doorgaande leerlijnen en nog veel meer. Duidelijk wordt welke stappen besturen en scholen kunnen zetten om het leesonderwijs te verbeteren. Ook de manier waarop de inspectie toeziet op de kwaliteit van het leesonderwijs komt aan bod. Aan de hand van concrete voorbeelden duiken we in de wereld van leesvaardigheid.

Lees de uitgeschreven tekst van de podcast leesvaardigheid.

Podcast 2: Rekenonderwijs, hoe staat het ervoor en wat kan er beter?

Sarah Bergsen (schoolleider basisonderwijs) en Bauke Milo (onderwijsinspecteur) tijdens opname podcast rekenen
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

In deze aflevering gaan Sarah Bergsen (schoolleider basisonderwijs), Kees Hooyman (rekencoördinator voortgezet onderwijs) en Bauke Milo (onderwijsinspecteur) met elkaar in gesprek. Ze praten over het belang van goed leren rekenen en over een integrale aanpak van het rekenonderwijs. Ook de manier waarop de inspectie toeziet op de kwaliteit van het rekenonderwijs komt aan bod. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt duidelijk hoe Sarah en Kees het rekenonderwijs op hun scholen hebben aangepakt. De resultaten op hun scholen zijn hierdoor flink verbeterd.

Meer informatie of een vraag voor Sarah Bergsen of Kees Hooyman? Stuur dan een e-mail naar communicatie@owinsp.nl.

Podcast 1: Wat vraagt de nieuwe burgerschapswet van scholen?

Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

In deze aflevering gaan Anne Bert Dijkstra en Laurens de Croes van de inspectie in gesprek met basisschooldocent Rozerin Top en Rob Aarts, directeur in het voortgezet onderwijs. Ze praten over het begrip burgerschap, het belang van onderwijs in burgerschap, de nieuwe wettelijke eisen en de manier waarop de inspectie gaat toezien op de naleving daarvan. De podcast geeft handvatten om als school (verder) met burgerschapsonderwijs aan de slag te gaan.