Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - 8 maart 2022

In deze nieuwsbrief leest u onder andere dat u vanaf nu uw documenten bij ons aanlevert via het Internet Schooldossier. Daarnaast leest u over het tweede onderzoek naar het handelen van examencommissies tijdens de coronacrisis: hoe kijken zij terug op de periode oktober 2020 tot augustus 2021? En informeren we u over het publiceren van waarschuwingsbrieven en ontnemingsbesluiten op onze website. Ten slotte wijzen we u onder het kopje En verder op de pilot Kwaliteitszorg met ambitie die binnenkort van start gaat.

Het Internet Schooldossier vervangt Kwalidata

Vanaf februari 2022 levert u documenten aan via het (vernieuwde) Internet Schooldossier (ISD). Dit betekent dat we als inspectie geen gebruik meer maken van Kwalidata. In het ISD onder Help vindt u een instructie voor het aanleveren van de documenten.

Heeft u vragen over uw ISD-account?

Heeft u een vraag over uw ISD-account, bijvoorbeeld omdat u niet kunt inloggen of een nieuw account nodig heeft? Neem dan contact op met de ISD-beheerder van uw organisatie. Dit is uw eerste aanspreekpunt bij vragen over het ISD. Heeft uw organisatie geen ISD-beheerder, of heeft u een inhoudelijke vraag over het gebruik van het ISD? Neem dan contact op met het Loket via het contactformulier of telefonisch via 088-669 60 60 (iedere werkdag van 9.00 tot 16.30 uur).

Inspectie publiceert vanaf 1 april waarschuwingsbrieven en ontnemingsbesluiten

De minister kan besluiten een mbo-instelling het recht te ontnemen om (de examinering van) een opleiding te verzorgen. Voorafgaand aan een dergelijke beschikking verzendt de inspectie namens de minister een waarschuwingsbrief aan de instelling. Hierin is de termijn opgenomen waarbinnen de geconstateerde tekortkomingen hersteld moeten zijn. Vanaf 1 april 2022 publiceert de inspectie de vanaf die datum verzonden waarschuwingsbrieven en ontnemingsbesluiten op de website, zoals we dat ook doen met onderzoeksrapporten. Momenteel publiceren we uitsluitend de verzenddatum van deze documenten. De nieuwe werkwijze sluit beter aan bij de bedoeling van de wetgever om op een zo toegankelijk mogelijke manier invulling te geven aan de wettelijke openbaarmakingsverplichting.

Mbo-opleidingen met het oordeel Zeer zwak of Onvoldoende examenkwaliteit

13 april: presentatie Staat van het Onderwijs 2022

Hoe staat het Nederlandse onderwijs ervoor, en waar liggen de kansen en opgaven voor de komende jaren? Op woensdag 13 april presenteren we de Staat van het Onderwijs 2022. De presentatie is rond het middaguur live online te volgen en ook later terug te kijken. ‘s Middags kunt u aansluiten bij een van de webinars waarin we dieper ingaan op de hoofdboodschappen. Op 11 mei volgt een - fysieke - werkconferentie, waarbij we op zoek gaan naar oplossingsrichtingen om het onderwijs verder te brengen. Wilt u op de hoogte gehouden worden van alle activiteiten? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. U ontvangt dan ook vanzelf de informatie over de werkconferentie en de mogelijkheid om u in te schrijven.

Toezicht op basisvaardigheden

Sinds 1 januari 2022 is het thema Basisvaardigheden een vast onderdeel van het toezicht. Tijdens het startgesprek van het vierjaarlijks onderzoek bespreekt het onderzoeksteam van de inspectie met het bestuur de sturing op het onderwijs in taal, rekenen-wiskunde en burgerschap en het zicht op de resultaten daarvan. Vervolgens kunnen een of meer van deze basisvaardigheden betrokken worden in het onderzoeksplan voor het vierjaarlijks onderzoek. Het onderzoeksplan bevat de inrichting en verantwoording van het vierjaarlijks onderzoek.

Basisvaardigheden

Examencommissies mbo langzamerhand terug naar normaal

Examencommissies gingen in het tweede coronajaar terug naar de gebruikelijke manier van werken. Dat blijkt uit het tweede onderzoek Examencommissies in het mbo tijdens de coronacrisis waarin betrokkenen terugkijken op de periode oktober 2020 tot augustus 2021. Het beeld is in grote lijnen hetzelfde als uit de eerste coronaperiode: er is zeer bewust omgegaan met examinering en de instellingen bleven daarbij focus houden op het behoud van diplomawaarde. Het grootste verschil is dat examencommissies konden voortbouwen op de eerdere ervaringen. Verder vertellen examencommissies dat ze de tijdens de crisis opgebouwde samenwerking en de verbinding met de opleidingsteams graag behouden.

Examencommissies mbo tijdens de coronacrisis, tweede onderzoek

Particuliere mbo’s tijdens corona: vooral stages lastig

De gevolgen van corona waren bij particuliere mbo-opleidingen grotendeels vergelijkbaar met die van het reguliere mbo-onderwijs. Er was wel studie-uitval en vertraging, maar de opleiders wisten die doorgaans beperkt te houden. De stages waren vaker problematisch. Daarnaast merkten de meeste van deze zogeheten niet-bekostigde mbo-opleidingen dat er minder aanmeldingen waren tijdens de coronaperiode. Dat blijkt uit onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs, waarvan de belangrijkste resultaten in een factsheet bijeen zijn gebracht.

Gevolgen van corona voor het niet-bekostigde middelbaar beroepsonderwijs

Esther Deursen directeur Toezicht mbo-ho

Esther Deursen is met ingang van 1 januari 2022 directeur Toezicht middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs. Esther Deursen was al directeur Toezicht middelbaar beroepsonderwijs en waarnemend directeur Toezicht Hoger Onderwijs. Per 1 januari 2022 zijn de beide directies samengevoegd. Esther Deursen vervult vanaf die datum de directeurspost van de nieuwe directie Toezicht mbo-ho.

En verder...

  • Voert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met de inspectie de pilot Kwaliteitszorg met ambitie uit. Lees hierover meer op onze website
  • Kunt u vanaf volgend jaar via eHerkenning veilig en betrouwbaar inloggen in het Internet Schooldossier (ISD). In het ISD kunt u hier uitgebreid over lezen.
  • Doen we onderzoek op locatie als dat nodig is, waarbij we rekening houden met de situatie bij scholen en onderwijsinstellingen. Het meldpunt schoolsluiting vanwege corona blijft voorlopig open. Lees meer

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.