Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - 8 maart 2023

In deze nieuwsbrief besteden we onder andere aandacht aan het onderzoek naar medezeggenschap in het mbo. Ook leest u over de kwaliteitsonderzoeken die we uitvoeren bij taalschakeltrajecten. Daarnaast informeren we u over de gewijzigde regels voor financiële maatregelen die we als inspectie kunnen opleggen. Verder vindt u het jaarwerkplan van 2023 en kunt u zich aanmelden voor het congres De Staat van het Onderwijs.

Medezeggenschap in mbo kan sterker

De inspectie onderzocht hoe medezeggenschaporganen in het mbo hun rol vervullen en hoe het samenspel verloopt tussen de ondernemings- en studentenraden, de besturen en de raden van toezicht. Daarbij zag de inspectie mooie voorbeelden en bij alle betrokkenen een brede bereidheid om aan een gezonde governance te werken. Er blijken nog wel verbetermogelijkheden. Zo helpt het als de raden van toezicht vaker ook zelf de dialoog aangaan met de medezeggenschaporganen. Verder zijn er nog grote verschillen in hoe de studenten- en ondernemingsraden worden gefaciliteerd. Daar hebben besturen een taak. Tot slot benadrukt de inspectie dat goede governance niet alleen een kwestie is van goed organiseren, maar ook van houding en opstelling.

Lees het rapport Governance in het mbo - medezeggenschap

Bestuurders mogen geen lid zijn van de examencommissie

Wij merken in ons toezicht dat bij sommige niet-bekostigde mbo-instellingen bestuurders lid zijn van de examencommissie van die instelling. Dit is wettelijk niet toegestaan. Bestuurders vormen het bevoegd gezag van de instelling. Zij moeten er voor zorgen dat het onafhankelijk en deskundig functioneren van de examencommissie voldoende is gegarandeerd. De taken en verantwoordelijkheden van bestuurders gaan niet samen met die van een lid van de examencommissie. Daarom is expliciet in de wet opgenomen dat leden van het bevoegd gezag, dus de bestuurders, niet mogen worden benoemd tot lid van de examencommissie.

Samenstelling examencommissie

Toezicht op taalschakeltrajecten

De inspectie voert de komende tijd kwaliteitsonderzoeken uit bij taalschakeltrajecten. Tegelijk voeren we een verkenning op stelselniveau uit. Taalschakeltrajecten zijn nieuw in het onderwijsstelsel. Ze maken deel uit van de zogeheten onderwijsroute, een van de drie routes in het nieuwe inburgeringsstelsel dat vanaf 2022 van kracht is. De onderwijsroute is bedoeld voor inburgeraars die willen instromen in het mbo, hbo of wetenschappelijk onderwijs.

In de afgelopen periode hebben 25 mbo-instellingen en instellingen voor hoger en wetenschappelijk onderwijs via DUO diploma-erkenning ontvangen om een of meer taalschakeltrajecten te verzorgen. De eerste groepen deelnemers zijn inmiddels gestart. Met de onderzoeken willen we zicht krijgen op de onderwijskwaliteit bij de opleidingen. Daarnaast willen we een beeld ontwikkelen van wat goed gaat en wat beter kan op stelselniveau. 

Toezicht op Overige educatie

Standaard Basisvaardigheden in onderzoekskaders

Vanaf 1 augustus 2023 willen we de onderzoekskaders voor primair, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aanvullen met de standaard Basisvaardigheden. Met deze standaard bekijken we hoe scholen en instellingen het taal-, reken- en burgerschapsonderwijs inrichten.

Voor de ontwikkeling van de nieuwe standaard hebben we met veel deskundigen en betrokkenen uit het onderwijs gesproken. Ook is de standaard voorgelegd aan het georganiseerd onderwijsveld (de Ringen). In mei spreken we hierover voor de derde en laatste keer met de Ringen.

Zodra er meer duidelijk is over de standaard, informeren we u hierover.

Gewijzigde regels voor financiële maatregelen

Als we bij een instelling of een bestuur een tekortkoming zien, dan kunnen we een herstelopdracht geven. De instelling of het bestuur moet de tekortkoming dan binnen een bepaalde tijd herstellen. Gebeurt dat niet, dan kan de instelling een financiële sanctie krijgen. Een bekostigde instelling krijgt dan minder geld van het ministerie. Sinds dit jaar zijn de regels hiervoor aangepast. De inspectie kan vanaf nu meer variëren in de hoogte van het bedrag dat wordt ingehouden. Het doel van deze aanpassingen is dat instellingen en besturen de tekortkomingen sneller herstellen. 

Nieuwe podcast Basisvaardigheden: Leesvaardigheid

De inspectie maakt een reeks van 3 podcasts over basisvaardigheden. De nieuwste aflevering gaat over leesonderwijs. Hoe staat het ervoor en wat kan er beter? In deze podcast gaan Lammie Prins van het Deltion College (mbo), Carlijn Pereira van de Taalunie en inspecteur voortgezet onderwijs Mirna Pit met elkaar in gesprek. Ze praten over leesplezier, voorlezen, doorgaande leerlijnen en een totaalaanpak, waarbij ook aandacht is voor taal en lezen bij de andere schoolvakken. Duidelijk wordt welke stappen besturen en scholen kunnen zetten om het leesonderwijs te verbeteren. 

Beluister de podcast

Congres De Staat van het Onderwijs: inschrijving geopend

Op woensdag 10 mei presenteren we De Staat van het Onderwijs 2023 tijdens het gelijknamige congres in Utrecht. Op de website vindt u meer informatie en de mogelijkheid om u aan te melden.

Meld u aan voor het congres

Wat doet de inspectie in 2023?

De ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben in februari ons Jaarwerkplan 2023 goedgekeurd. Hierin leest u wat de inspectie in 2023 gaat doen. We houden toezicht op besturen en hun scholen/opleidingen en bovendien rapporteren we op stelselniveau over de ontwikkeling van de onderwijskwaliteit. Daarbij staat in 2023 een aantal thema’s centraal. Zo besteedt de inspectie speciale aandacht aan basisvaardigheden, sociale veiligheid, passend onderwijs en gelijke kansen.

Jaarwerkplan 2023

Werkagenda Toezicht Sociaal Domein 2023-2024

De Inspectie van het Onderwijs werkt samen met 3 andere inspecties in het Toezicht Sociaal Domein (TSD). De komende 2 jaar onderzoeken deze inspecties hoe zorg en ondersteuning meer toegankelijk gemaakt kunnen worden. We gaan meer samenwerken in het uitvoeren van toezicht op plekken waar zowel onderwijs als jeugdzorg wordt aangeboden (onderwijszorgarrangementen). Dit en meer staat in de Werkagenda 2023-2024.

TSD werkagenda 2023-2024: Toegang tot en samenhang in hulp essentieel voor mensen met meerdere problemen

Verslag rondetafelbijeenkomsten cyberveiligheid in het onderwijs 2022

Het onderwijs is kwetsbaar voor cyberaanvallen, zo bleek de afgelopen jaren bij verschillende incidenten. Het is daarom belangrijk dat scholen en besturen maatregelen treffen en daarbij gebruik maken van elkaars kennis en ervaringen. Eind vorig jaar organiseerden we 2 rondetafelbijeenkomsten waar onderwijsbestuurders en andere betrokkenen het gesprek met elkaar aangingen. Als inspectie roepen wij het onderwijsveld op om samen voort te gaan op de ingeslagen weg. Ervaringen delen en leren van elkaars expertise is waardevol en efficiënt - op die manier hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden. Benieuwd naar wat er zoal besproken is tijdens de bijeenkomsten? Dat kunt u nalezen in het verslag

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.