Effectief mbo-2, samenwerkend resultaat behalen

Er zijn mbo niveau-2-opleidingen die, tegen de landelijke trend in, studenten succesvol begeleiden naar een niveau-2-diploma. De Inspectie van het Onderwijs heeft in het onderzoek ‘Effectief mbo-2, samenwerkend resultaat behalen’ onderzocht wat bij deze opleidingen de succesfactoren zijn. Jongeren in mbo niveau-2-opleidingen hebben minder kans op een startkwalificatie en op een vaste baan dan wenselijk is. In beleidsdocumenten worden ze daarom aangeduid als jongeren in kwetsbare posities. Het kabinetsbeleid streeft naar betere kansen voor deze jongeren om een startkwalificatie te halen en een vaste baan te vinden.

Brochure als inspiratie voor gesprek binnen uw instelling

Sommige mbo-2-opleidingen lukt het beter dan andere om hun studenten naar de eindstreep te helpen. Hoe doen ze dat, waar ligt hun kracht? De Inspectie van het Onderwijs zocht naar de overeenkomst tussen deze effectieve opleidingen. Lees ter inspiratie de brochure Hoe mbo-2-opleidingen nog effectiever kunnen zijn. Deze brochure is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs aan studenten in mbo-2-opleidingen en de kwaliteit ervan wenst te optimaliseren

Drietal onderzoeken

Het onderzoek ‘Effectief mbo-2, samenwerkend resultaat behalen’ maakt deel uit van een reeks van 3 themaonderzoeken over de problematiek van jongeren in een kwetsbare positie. In de eerste 2 onderzoeken belichtten we de entree-opleidingen en de schoolloopbaan daarnaar toe. Net als bij de entree-opleidingen zien we dat de succesvolle niveau-2-opleidingen een sterke nadruk leggen op het pedagogisch aspect en niet alleen op de inhoud. En we zien net als bij de entree-opleidingen een grote inzet van bevlogen docenten.