Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - 12 maart 2024

In deze nieuwsbrief meer informatie over het onderzoek Sturing op de basisvaardigheden. Ook roept de inspectie besturen op om stagediscriminatie actiever te bestrijden. Verder leest u waar u de webinar over onze plannen in het mbo in 2024 kunt terugzien. En kunt u niet live aanwezig zijn bij het congres De Staat van het Onderwijs? Dan kunt u zich aanmelden voor online deelname.

Inspectie roept besturen op om stagediscriminatie actiever te bestrijden

Ondanks de bekende problematiek rondom stagediscriminatie, blijkt uit ons onderzoek ‘Stagediscriminatie in het mbo’ dat besturen hierop nog nauwelijks specifiek beleid voeren. Instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hanteren vaak geen duidelijke definitie van stagediscriminatie en meldingen worden niet goed geregistreerd. Hierdoor kunnen studenten niet goed plaatsen wanneer zij discriminatie ervaren, met als gevolg dat ze dit niet melden.

Stagepact MBO 2023-2027

Ons onderzoek startte voor de ondertekening van het Stagepact MBO 2023-2027, waarin ook aandacht is voor het uitbannen van stagediscriminatie. Het rapport geeft dus inzicht in het beleid en de aanpak van mbo-scholen rondom stagediscriminatie zoals dat was bij de start van het Stagepact begin 2023.

De inspectie roept besturen en opleidingen op om stagediscriminatie expliciet te benoemen en concreet te maken in visie en beleid. Te beginnen met een duidelijke norm; discriminatie wordt niet getolereerd.

Inspectie roept besturen en opleidingen op hun rol te pakken bij uitbannen van stagediscriminatie

Congres De Staat van het Onderwijs 2024: meld u aan voor online deelname

Wilt u snel op de hoogte zijn van de hoofdlijnen uit De Staat van het Onderwijs 2024? En kunt u niet fysiek aanwezig zijn bij het congres op 17 april 2024? Meld u dan aan voor online deelname aan het ochtendprogramma. Op de dag van het congres ontvangt u de link waarmee u de livestream van het ochtendprogramma kunt volgen. U ontvangt dan ook de digitale Staat van het Onderwijs en het online magazine in uw mailbox. In dit magazine vindt u inspirerende praktijkverhalen over de thema’s uit De Staat van het Onderwijs 2024, met daarbij praktische tips en suggesties.

Meld u aan

Webinar over de plannen voor 2024 in het mbo

Op 18 december organiseerden wij een webinar over onze plannen voor het mbo in 2024. U kunt de webinar terugzien op onze website. Ook vindt u hier de antwoorden op de veelgestelde vragen die tijdens dit webinar voorbij kwamen.

In de webinar delen we informatie over de versterking van het toezicht en de steekproefsgewijze kwaliteitsonderzoeken. Ook vertellen we meer over Peil. rekenen, innovatieve vormen van beroepspraktijkvorming en fusies in het mbo. We laten zien wát we onderzoeken, hoé we tot een beoordeling komen en de manier waaróp we rapporteren.

Webinar over de plannen voor 2024 in het mbo

Basisvaardigheden: zorg voor kennisdeling, scholing en ondersteuning

Het onderzoek ‘Sturing op de basisvaardigheden’ leverde een aantal praktische aanbevelingen op van en voor besturen, scholen en opleidingen. Een van de aanbevelingen is om te zorgen voor kennisdeling, scholing en ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld in leernetwerken en expertgroepen. Coördinatie en ondersteuning, bijvoorbeeld door inhoudelijke experts, zijn hierbij belangrijk. Net als financiële middelen. Bekijk alle onderzoeksresultaten en aanbevelingen in het korte rapport op de website.

Sturing op de basisvaardigheden

Bestuurlijke boete in het mbo mogelijk

Alleen instellingen die daartoe bevoegd zijn mogen mbo-opleidingen aanbieden, examens verzorgen en certificaten, diploma’s of verklaringen verstrekken. Als iemand hier niet aan voldoet, of de indruk wekt daartoe bevoegd te zijn, kan diegene een bestuurlijke boete krijgen. Dit is vastgelegd in de Wet Uitbreiding Bestuurlijk Instrumentarium (WUBI), die geldt sinds 1 augustus 2023.

Bij mogelijke overtredingen doen wij als inspectie verkennend onderzoek. Als blijkt dat er sprake is van een overtreding stellen wij een boeterapport op. Vervolgens kan de minister een bestuurlijke boete opleggen. Een bestuurlijke boete is een boete, die veel overheidsinstanties kunnen opleggen als iemand een regel overtreedt.

Lees meer

Ook de NVWA kan uw school bezoeken

Naast de Inspectie van het Onderwijs kan ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scholen en onderwijsinstellingen bezoeken. Deze inspectie houdt onder andere toezicht op het rookverbod, de veiligheid van speeltoestellen en voedselveiligheid in kantines. Bezoeken van de NVWA zijn over het algemeen onaangekondigd.

Toezicht door de NVWA op scholen en onderwijsinstellingen

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.