Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: mbo - juni 2020

In deze nieuwsbrief leest u onder andere over het toezicht de komende periode. Ook leest u over de bijgestelde onderzoekskaders per 1 augustus 2020. En verder informeren wij u over de komst van onze nieuwe inspecteur-generaal per 1 september.

Inspectietoezicht komende periode

Ons toezicht gaat door. We onderzoeken onder andere wat de impact is van COVID-19 op het onderwijs. Verder lopen de vierjaarlijkse onderzoeken naar besturen en scholen door, zodat alle besturen voor de zomer van 2021 zo’n onderzoek hebben gehad. Per 1 augustus 2021 gaan we werken met een bijgesteld onderzoekskader. In het toezicht houden we rekening met de bijzondere situatie die door het coronavirus is ontstaan. De komende periode vindt het toezicht zo veel mogelijk op afstand plaats. Alleen waar nodig gebeurt dit op locatie, dus op de school of instelling; waarbij wij rekening houden met de RIVM-voorschriften. Een bezoek op locatie kan bijvoorbeeld plaatsvinden als we risico’s constateren. Lees meer in het nieuwsbericht.

Extra aanvulling voor mbo

Mbo-besturen waar we komend schooljaar een vierjaarlijks onderzoek uitvoeren, behouden het voldoende oordeel op bestuursniveau op basis van het toezicht van voor 2017 of een daaruit voortgekomen herstelonderzoek wanneer uit het voorbereidend onderzoek geen risico’s naar voren komen. Dit oordeel blijft gehandhaafd tot het vierjaarlijks onderzoek in de volgende cyclus (vanaf augustus 2021). Lees meer op de pagina Vierjaarlijks onderzoek bestuur en opleidingen mbo.

Per 1 augustus 2020 bijgestelde onderzoekskaders van kracht

Ieder jaar actualiseren we onze onderzoekskaders om ze te laten aansluiten bij gewijzigde wet- en regelgeving. Zo ook dit jaar. Het is de bedoeling dat de bijgestelde onderzoekskaders voor 1 juli 2020 door de ministers worden vastgesteld, zodat besturen en scholen nog vóór de zomervakantie op de hoogte zijn van de veranderingen. De bijgestelde onderzoekskaders zijn per 1 augustus 2020 van toepassing en publiceren we na vaststelling op onze website. Op onze website publiceren we ook een overzicht van de wijzigingen.

Evaluatie onderzoekskader geeft input voor bijstelling 2021

Naast de jaarlijkse bijstelling om aan te sluiten bij gewijzigde wet- en regelgeving, werkt de inspectie aan een inhoudelijke evaluatie en bijstelling van het kader. Deze bijstelling treedt in augustus 2021 in werking.

Uit de evaluatie blijkt dat het onderzoekskader dat de inspectie gebruikt in het toezicht de bestuurders helpt bij het sturen op de kwaliteit van het onderwijs. Bestuurders ervaren gesprekken over de kwaliteit als stimulerend. Wel kunnen we als inspectie het toezicht nog beter uitvoeren. Dit blijkt uit gesprekken die we hebben gevoerd met bestuurders en schoolleiders voor de evaluatie van het onderzoekskader. Rapportage aan de Tweede Kamer over het evaluatietraject volgt in juni. Lees meer over de bijstelling en evaluatie van de onderzoekskaders.

Alida Oppers nieuwe inspecteur-generaal van het Onderwijs

Alida Oppers is per 1 september 2020 inspecteur-generaal van het Onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs. De ministerraad heeft ingestemd met haar benoeming. Ze volgt Monique Vogelzang op, die sinds 1 april behalve als inspecteur-generaal Onderwijs ook werkzaam is als directeur-generaal Politie en Veiligheidsregio’s bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Per 1 september stapt Monique Vogelzang volledig over naar Justitie en Veiligheid. Tot die datum verdeelt Monique Vogelzang haar taken met waarnemend inspecteur-generaal Esther Deursen. Marc van Kempen, afdelingshoofd bij de directie mbo, is in die periode plaatsvervangend directeur Toezicht mbo. Lees het volledige nieuwsbericht.

Vavo-opleidingen: Lever gegevens over examinering aan via het Internet Schooldossier

Opleidingen voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) leveren informatie over examinering nog niet altijd aan via het Internet Schooldossier (ISD). Dit is de beveiligde online omgeving van de inspectie voor instellingen en besturen. Als inspectie willen we zorgvuldig omgaan met (bijzondere) persoonsgegevens en deze veilig kunnen verwerken. Dit is ook een vereiste van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG). Daarom roepen we vavo-opleidingen op om informatie over examinering uitsluitend aan te leveren via het ISD. Dit geldt zowel voor gegevens over een afwijkende wijze van examineren als voor de programma’s voor toetsing en afsluiting. Lees meer over het aanleveren van de gegevens.

Rapport themaonderzoek Beoordeling van de eigen kwaliteit in het mbo

Hoe gaan mbo-instellingen om met de beoordeling van de eigen kwaliteit? We brachten dit in kaart aan de hand van een themaonderzoek.  De belangrijkste conclusies:

- Er is brede consensus over de waarde van kwaliteitszorg en de rol die besturen hier in hebben

- Er zijn nog weinig instellingen die de kwaliteit van het onderwijs over de gehele instelling beoordelen

- Wanneer besturen dit wél doen hanteren zij vaak algemeen erkende normen, met als gevolg dat de beoordeling zich beperkt tot de basiskwaliteit

- Externe verantwoording over proces en resultaat van de eigen beoordeling is binnen het mbo nog geen gewoonte

Met het onderzoek willen we besturen stimuleren om de beoordeling van de eigen kwaliteit verder te ontwikkelen als onderdeel van hun kwaliteitszorg. Hiervoor doen we een aantal aanbevelingen.

Bekijk het rapport Beoordeling van eigen kwaliteit.

Onderwijsresultaten 2018/2019 beschikbaar

De onderwijsresultaten over het schooljaar 2018/2019  zijn beschikbaar, zowel voor bekostigde als niet-bekostigde instellingen. (Kwaliteitszorg)medewerkers kunnen de door de inspectie berekende onderwijsresultaten voor hun instelling inzien in het Internet Schooldossier (ISD). Dit geeft instellingen de mogelijkheid om de cijfers te vergelijken met hun eigen berekeningen. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u deze stellen via het Loket Onderwijsinspectie onder vermelding van ISD onderwijsresultaten 2020.

Aangepaste berekeningswijze onderwijsresultaten niet-bekostigde instellingen

De inspectie heeft een nieuwe berekeningswijze gehanteerd voor het vaststellen van de onderwijsresultaten over 2019 van niet-bekostigde instellingen. Bij de berekening van het cohortrendement worden ongediplomeerd doorstromende studenten niet meer meegeteld. Het gaat om studenten die doorstromen naar een hoger niveau zonder eerst het diploma op het lagere niveau te hebben behaald. De eerdere berekeningswijze deed onvoldoende recht aan de achterliggende reden van het ongediplomeerd verlaten van de opleiding. De aanpassing is gedaan naar aanleiding van overleg met de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en haar leden.

Bekijk voor meer informatie de Technische toelichting Onderwijsresultaten niet-bekostigd mbo.

Themaonderzoek financiële positie kleinere mbo-instellingen

In het themaonderzoek naar kleinere mbo-instellingen keken we onder meer naar risico’s van de daling van het aantal studenten door krimp. We onderzochten 15 kleinere regionale opleidingscentra (roc’s) en 10 vakinstellingen. Uit het rapport Financiële positie en ontwikkeling van kleinere regionale opleidingscentra en de vakinstellingen blijkt dat de onderzochte instellingen momenteel financieel gezond zijn. We verwachten dat krimp voor de onderzochte roc’s grotere gevolgen heeft dan voor de vakinstellingen. Dit komt vooral door de breedte van het opleidingsaanbod en de grootte van het bedieningsgebied. Voor kleinere roc's zal het, zowel financieel als kwalitatief, steeds moeilijker worden om hun hele opleidingsaanbod in stand te houden. Daarom verwachten de meeste onderzochte instellingen in de toekomst verdere samenwerking.

Voortgang themaonderzoek Differentiëren is investeren in onderwijs dat past

Het themaonderzoek Differentiëren is investeren in onderwijs dat past nadert de afronding. Na de zomervakantie van 2019 is een enquête uitgezet onder docenten in het mbo. Dat leverde een goed gemiddeld beeld op van het aanbod, de belemmeringen en behoeften bij differentiëren. In november hebben we vervolgens een veldonderzoek uitgevoerd. We deden dit bij 19 opleidingen die een geslaagd voorbeeld van differentiatie met ons wilden delen. We zien hierbij interessante overeenkomsten in de door onderwijsteams gevonden oplossingen voor knelpunten. Het onderzoek bevindt zich momenteel in de rapportagefase. De publicatie van het rapport staat gepland voor het derde kwartaal van 2020.

Inspectie bevraagt besturen vaker over meldingen

Via het meldpunt krijgt de inspectie jaarlijks bijna 4000 meldingen binnen die relevant zijn voor het toezicht op scholen en besturen. Die meldingen betrekken we in onze jaarlijkse monitoring, themaonderzoeken en vierjaarlijkse onderzoeken naar scholen en besturen. Bij meldingen die urgent zijn of die doen vermoeden dat er acute risico’s zijn, nemen wij direct contact op met het betreffende bestuur. We vragen dan of het bestuur bekend is met hetgeen is gemeld en hoe het hiermee omgaat. Daarbij bevragen we het bestuur naar hun ondernomen of te nemen acties. Dit kan betekenen dat we soms extra informatie opvragen. We doen dit om vinger aan de pols te houden, maar ook om tussentijds te toetsen of besturen voldoende zicht hebben op wat er op hun scholen gebeurt en goed beleid hebben om adequaat om te gaan met bijzondere situaties.

Benieuwd hoe de inspectie tijdens de coronacrisis omgaat met meldingen? Lees dan het nieuwsbericht Meldingen in het kader van de coronacrisis.

Nieuw bezoekadres Inspectie van het Onderwijs

Op 2 juni 2020 is het hoofdkantoor van de Inspectie van het Onderwijs verhuisd naar de St.-Jacobsstraat 200, 3511 BT Utrecht. Ons postadres blijft ongewijzigd, namelijk Postbus 2730, 3500 GS Utrecht. Bekijk de mogelijkheden om contact op te nemen met de inspectie.

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.