Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: hoger onderwijs - 12 maart 2024

In deze nieuwsbrief meer informatie over sociale veiligheid in het hoger onderwijs. Verder attenderen we u op ons congres over instellingstoezicht. En kunt u niet live aanwezig zijn bij het congres De Staat van het Onderwijs? Dan kunt u zich aanmelden voor online deelname.

Congres De Staat van het Onderwijs 2024: meld u aan voor online deelname

Wilt u snel op de hoogte zijn van de hoofdlijnen uit De Staat van het Onderwijs 2024? En kunt u niet fysiek aanwezig zijn bij het congres op 17 april 2024? Meld u dan aan voor online deelname aan het ochtendprogramma. Op de dag van het congres ontvangt u de link waarmee u de livestream van het ochtendprogramma kunt volgen. U ontvangt dan ook de digitale Staat van het Onderwijs en het online magazine in uw mailbox. In dit magazine vindt u inspirerende praktijkverhalen over de thema’s uit De Staat van het Onderwijs 2024, met daarbij praktische tips en suggesties.

Meld u aan

Sociale veiligheid in het hoger onderwijs

Sociale veiligheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Het leeft enorm in de samenleving en veel bedrijven en organisaties besteden er aandacht aan. Ook de Inspectie van het Onderwijs houdt zich bezig met toezicht op sociale veiligheid. Het onderwijs moet voor studenten (en uiteraard ook voor docenten en andere onderwijsprofessionals) immers een veilige omgeving zijn. Zo voeren we onder meer onderzoeken uit op individuele instellingen. De beschikbare rapporten vindt u terug op onze website.

Ook vindt u op onze website een overzicht met onder andere het technisch rapport ‘Sturen op blijvende sociale veiligheid in het hoger kunst- en mode-onderwijs’, de handreiking ‘Handvatten voor sturen op sociale veiligheid in het hoger onderwijs’ en de podcast en factsheet ‘Sociale veiligheid in het hoger onderwijs’.

Bekijk de overzichtspagina

Save the date: congres ‘Toezicht in het hoger onderwijs’ op 18 juni!

Speelt de Inspectie van het Onderwijs een rol in het hoger onderwijs? Jazeker! En een grotere dan u misschien denkt. Als inspectie zien wij toe op de naleving van wet- en regelgeving. Dus wanneer wij signalen ontvangen over bijvoorbeeld sociale onveiligheid, het onterecht verlenen van graden of financiën die niet op orde zijn, dan stellen wij een onderzoek in.

Meer weten over de rol van de inspectie? Kom op dinsdagmiddag 18 juni naar ons congres in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Binnenkort delen we het volledige programma en vertellen we hoe u zich kunt aanmelden.

Ook de NVWA kan uw school bezoeken

Naast de Inspectie van het Onderwijs kan ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scholen en onderwijsinstellingen bezoeken. Deze inspectie houdt onder andere toezicht op het rookverbod, de veiligheid van speeltoestellen en voedselveiligheid in kantines. Bezoeken van de NVWA zijn over het algemeen onaangekondigd.

Toezicht door de NVWA op scholen en onderwijsinstellingen

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten of teamleiders binnen uw opleidingen? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.