Meer onderzoek waar we risico’s zien, minder landelijk onderzoek naar het stelsel

Als inspectie willen we bijdragen aan focus, rust en continuïteit in het onderwijs. De maatschappij, het onderwijsveld en de politiek moeten op de inspectie kunnen bouwen als instantie die de ontwikkeling van het onderwijs kritisch volgt. En die (pro)actief optreedt waar dat nodig is. Wij willen bijdragen aan oplossingen om het onderwijs te verbeteren. Effectief toezicht voor beter onderwijs, dat is onze missie.

Ons toezicht is arbeidsintensief

Toezicht houden met voldoende kwaliteit en met toegevoegde waarde is arbeidsintensief. Daarom richten we ons op de plekken waar we risico’s zien. We richten ons vooral op het tijdig signaleren van risico’s. We spreken de betrokkenen daarop aan. Daarbij willen we goede en reële afspraken over het opheffen en voorkomen van risico’s. Daarom hebben we de vierjaarscyclus – elke vier jaar een onderzoek bij elk bestuur – op andere wijze ingericht. We doen meer risico-kwaliteitsonderzoeken en we gaan verder met de  steekproef-kwaliteitsonderzoeken.

Focus op basisvaardigheden blijft

In ons toezicht hebben we de afgelopen jaren onze focus gelegd op de basisvaardigheden en sociale veiligheid. Dat blijven we doen. De opgave om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren mee kunnen in onze maatschappij had en heeft absolute prioriteit. Onze meerjarige onderzoeksprogrammering van de afgelopen jaren heeft ons en het onderwijsveld belangrijke inzichten opgeleverd. Hier kunnen we in 2025 in ons toezicht ons voordeel mee doen. Bij deze onverminderd grote opgave is ieders bijdrage hard nodig.

Minder landelijke stelselonderzoeken

Stelselonderzoeken geven een beeld van het stelsel als geheel en geven aanknopingspunten voor verbetering van ons toezicht. Dit is een belangrijke en wettelijke kerntaak van de inspectie. Om meer ruimte te geven voor onze onderzoeken bij scholen en instellingen, hebben we het aantal landelijke onderzoeken voor het stelseltoezicht teruggebracht.

Zicht op het onderwijsstelsel

Ondanks de vermindering van het aantal landelijke onderzoeken, werken we in 2025 verder aan het zicht op het onderwijsstelsel als geheel. Hierbij staat de ontwikkeling van stelselbeelden centraal. Per sector werken we aan een stelselbeeld. Door deze beelden kunnen we meer focus en samenhang aanbrengen in onze toezichtactiviteiten.

We richten ons onderzoek vooral op 6 belangrijke thema’s in het onderwijs:

  • kwaliteit van het onderwijs
  • basisvaardigheden en onderwijsaanbod
  • gelijke kansen en schoolloopbanen
  • passend onderwijs
  • welbevinden en veiligheid
  • onderwijsprofessionals

Beter onderwijs voor alle leerlingen en studenten

We willen een toezichthouder zijn die effectief is in wat hij doet. Onafhankelijk, deskundig en onpartijdig. Voor beter onderwijs voor alle leerlingen en studenten. Daarbij hebben we aandacht voor de kwaliteit en de continuïteit. We hebben ook oog voor de context waarin besturen, scholen en opleidingen werken. Zo willen we bijdragen aan de verdere versterking van het onderwijs die zo hard nodig is.

Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs