Kwantitatieve gegevens opbrengstbevraging speciaal onderwijs 2015

Eind 2015 heeft de Inspectie van het Onderwijs voor de vijfde maal de opbrengsten in het (voortgezet) speciaal onderwijs opgevraagd. Vrijwel alle scholen hebben de vragenlijst ingevuld. De bevraging spitst zich toe op dezelfde aspecten als in de eerdere bevragingen, te weten: uitstroombestemming, IQ en bestendiging. Bij de kort verblijf leerlingen blijkt IQ geen goede voorspeller van het uitstroomniveau en er is ook geen duidelijk verband tussen het in- en uitstroomniveau van deze leerlingen. Daarom is de vragenlijst voor de kortverblijflocaties vervallen. 

In dit verslag vindt u de algemene kwantitatieve bevindingen uit de opbrengstbevraging 2015. Deze gegevens betreffen het schooljaar 2014-2015 (uitstroom en IQ) en 2013-2014 (bestendiging). De bevindingen zijn uitgesplitst naar het speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso).

De tellingen zijn gebaseerd op de onderwijskundige eenheden (oke’s) die voldoende data hebben aangeleverd. Enkele oke’s hebben niet alle vragen beantwoord of kunnen beantwoorden. Hierdoor kan het aantal oke’s per figuur of tabel verschillen. Ook het aantal studenten kan per grafiek fluctueren, omdat de categorie ‘onbekend’ bij de uitstroombestemming en IQ buiten beschouwing is gelaten.