2 leerlingen in het passend onderwijs aan het werk
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Sectorbeeld - De Staat van de Samenwerkingsverbanden passend onderwijs

Naar schatting hebben 228.000 leerlingen in het regulier onderwijs extra ondersteuning nodig. Daarnaast stijgt het aantal leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs. Dit staat haaks op het doel van passend onderwijs en de ambitie richting inclusief onderwijs. Om inclusiever onderwijs te realiseren, moeten samenwerkingsverbanden passend onderwijs, schoolbesturen en scholen actief sturen op deelname aan regulier onderwijs. De deelname aan de verschillende vormen van (gespecialiseerd) onderwijs varieert tussen samenwerkingsverbanden. De toename van deelname leidt tot wachtlijsten, hoger verzuim en meer vrijstellingen. Meer leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs zet de financiën van samenwerkingsverbanden onder druk en betekent minder geld om passend onderwijs in het reguliere onderwijs te ondersteunen.

Hoewel 70% van de samenwerkingsverbanden in 2024 als voldoende of goed werd beoordeeld, bleef bij 7 van de 28 samenwerkingsverbanden het eindoordeel onvoldoende. Dit komt onder andere doordat er geen dekkend netwerk van voorzieningen is. Heldere doelen, betere evaluaties en versterkte samenwerking zijn essentieel om passend onderwijs echt toegankelijk te maken voor alle leerlingen.

Infographic Samenwerkingsverbanden
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Lees ook de goede voorbeelden uit de praktijk in ons online magazine

In het online magazine bij De Staat van het Onderwijs 2025 koppelen we de feiten en cijfers uit het rapport aan verhalen en suggesties uit de onderwijspraktijk.

Wat is het geheim achter een succesvol inspectiebezoek? In het online magazine delen 2 instellingen hun ervaringen. Inclusief tips zoals: houd uw kwaliteitszorgsysteem structureel op orde. Wilt u concrete tips lezen over het bespreekbaar maken van veiligheid op school? Lees dan het interview met het Rodenborch-College in Rosmalen. Met behulp van online modules maken zij het onderwerp bespreekbaar. Deze én andere artikelen vindt u in het magazine.