2 leerlingen en 1 docent uit het speciaal onderwijs
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Sectorbeeld - De Staat van het (Voortgezet) speciaal onderwijs

Bijna 80% van de onderzochte scholen waar we een steekproefonderzoek uitvoerden in het (voortgezet) speciaal onderwijs ((v)so) biedt voldoende kwaliteit. De Standaard veiligheid werd overal als voldoende beoordeeld en in enkele gevallen zelfs als goed. De leerprestaties variëren: 87% van de (v)so-leerlingen die de doorstroomtoets maakten behaalt minimaal het 1F-niveau voor lezen. Rekenen blijft echter achter: meer dan de helft scoort onder niveau 1F. De standaard Evaluatie, Verantwoording en Dialoog beoordeelde de inspectie het vaakst als onvoldoende. Bij 9 op de 10 scholen stelde de inspectie wettelijke tekortkomingen vast. Het vaakst was dat bij de onderdelen burgerschap en bij zicht op ontwikkeling en begeleiding. Burgerschapsonderwijs is vaak nog onvoldoende doelgericht en samenhangend. Driekwart van de besturen die sinds 2021 zijn onderzocht kreeg het oordeel voldoende of goed.

Ongeveer 30% van de (v)so-scholen heeft een wachtlijst. Passend aanbod is niet altijd direct of nabij beschikbaar. Goede samenwerking tussen reguliere en speciale scholen en het streven naar meer inclusief onderwijs kunnen de druk op het (v)so verlichten. Leraren zijn bevlogen, maar de werkdruk is hoog en de tekorten houden aan. Om leraren te behouden en de kwaliteit structureel te verbeteren is sterk schoolleiderschap onmisbaar.

Infographic (Voortgezet) speciaal onderwijs
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Lees ook de goede voorbeelden uit de praktijk in ons online magazine

In het online magazine bij De Staat van het Onderwijs 2025 koppelen we de feiten en cijfers uit het rapport aan verhalen en suggesties uit de onderwijspraktijk.

Hoe kunnen scholen de samenwerking tussen regulier en speciaal onderwijs versterken? We gingen op zoek naar een inspirerend voorbeeld. Lichtenbeek speciaal onderwijs en basisschool De Esdoorn investeren al bijna 15 jaar in inclusieve onderwijsvormen. Hoe krijgen zij dat voor elkaar? En wat kunnen andere scholen hiervan leren? U leest het in het online magazine.