2 leerlingen in het primair onderwijs lezen een boek
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Sectorbeeld - De Staat van het Primair onderwijs

Op 83% van de basisscholen is de onderwijskwaliteit voldoende. Sommige standaarden, zoals zicht op ontwikkeling en begeleiding, worden vaker onvoldoende beoordeeld. Leerlingen voelen zich meestal veilig, maar scholen worstelen met problemen rond het mentaal welzijn van leerlingen. Het leraren- en schoolleiderstekort blijft hardnekkig. Leraren zijn gemotiveerd, maar ervaren hoge werkdruk en te weinig professionele zeggenschap. Goede schoolleiders zijn essentieel voor kwaliteitsverbetering en behoud van personeel. Kwetsbare groepen, zoals kinderen met achterstanden en nieuwkomers, vragen om meer gerichte aandacht. Het is zorgelijk dat het recht op onderwijs voor nieuwkomers vanwege wachttijden niet altijd gewaarborgd is.

De doorstroomtoets is in 2024 voor het eerst afgenomen, met het streven om leerlingen met gelijke prestaties gelijk te beoordelen. Maar de verschillen in resultaten tussen de doorstroomtoetsen leiden tot onrust. De problemen met de vergelijkbaarheid van toetsen moeten opgelost worden. Als dat niet mogelijk is, pleit de inspectie voor 1 doorstroomtoets.

Infographic primair onderwijs
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Lees ook de goede voorbeelden uit de praktijk in ons online magazine

In het online magazine bij De Staat van het Onderwijs 2025 koppelen we de feiten en cijfers ­uit het rapport aan verhalen en suggesties uit de onderwijspraktijk.

Hoe gaat Kindcentrum Het Avontuur in Meppel bewust om met het curriculum? En hoe weet De Springplank in Leiden ouders te betrekken bij het onderwijs? In dit magazineartikel leest u wat deze scholen doen en welke resultaten dat oplevert. Ook een succesvolle samenwerking tussen regulier en speciaal onderwijs komt aan bod. Lichtenbeek speciaal onderwijs en basisschool De Esdoorn investeren al bijna 15 jaar in inclusieve onderwijsvormen. U leest ook dit verhaal in het online magazine.