Workshop Terugspeeltheater: improvisatietheater leidt tot verrassende inzichten

Hoe 'staat' het onderwijs ons op persoonlijk, professioneel en maatschappelijk vlak? Op welke manier maken we nog gebruik van ons genoten onderwijs? Het is een greep uit de vragen die de 'theater-interventionisten' van het Terugspeeltheater stellen. Met behulp van improvisatietechnieken trekken ze deelnemers voor even uit de comfortzone. Dat levert eerlijke gesprekken op.

"Hoe zitten jullie hier eigenlijk?", vraagt een van de 'theater-interventionisten' van het Terugspeeltheater aan de zaal. Een mevrouw staat op. "Vandaag voelt een beetje als een rouwproces. De presentatie vanochtend was een schok, toen kwam woede, bij de lunch kwam de bezinning en nu hoop ik op rust." De theatermakers zetten haar gevoel om in muzikaal improvisatietheater en illustrator Suus maakt ter plekke een cartoon van een begrafenis. 'Alleen de cake ontbreekt nog', staat erbij.

Over segregatie gesproken: iedereen hier is hoogopgeleid!

Na deze openhartige introductie wordt de sessie een tikje interactiever. Deelnemers verdelen zich eerst naar provincie en dan naar opleidingsniveau over de zaal. "Over segregatie gesproken", zegt een van de gespreksleiders. "Bijna iedereen hier komt uit de Randstad en is academisch opgeleid. Dat moet volgend jaar anders!" De volgende vraag: gebruik je wat je in jouw opleiding leerde dagelijks in je werk? De meeste handen gaan omhoog. Een deelnemer, lachend: "Op de kleuterschool leerde ik knippen en plakken, dat doe ik nog steeds."

De theatervorm leidt tot verrassende inzichten en vergezichten. De bijeenkomst wordt afgesloten met een theatervoorstelling gebaseerd op input van de deelnemers.