Doorlichting van het Arubaanse onderwijsstelsel - Tussenrapportage

De Nederlandse en Arubaanse inspecties van het onderwijs zijn gestart met de doorlichting van het Arubaanse onderwijsstelsel. Deze doorlichting leidt tot aanbevelingen voor het verbeteren van de basiskwaliteit van het onderwijs. Het onderzoek leidt ook tot aanbevelingen voor een betere aansluiting met de arbeidsmarkt en de doorstroom tussen onderwijsstelsels.

Deskresearch, gesprekken en lesobservaties

Tijdens de eerste fase van de doorlichting hebben de inspecties deskresearch verricht. Op locatie voerden ze gesprekken met belanghebbenden zoals beleidsmakers, scholen en schoolbesturen. Ook observeerden ze lessen op scholen en spraken ze vervolgens met de directie, leraren en leerlingen. 

Opbrengst en vervolg

De doorlichting bestaat uit twee fases. Dit rapport is een tussenrapportage van de eerste fase, die de ‘wat-vraag’ beantwoordt: wat zijn de geconstateerde knelpunten, en dus, wat vraagt verandering. In de tweede fase worden de aanbevelingen concreet gemaakt in een plan van aanpak: wat is er van wie op welk moment nodig om de aanbevelingen te realiseren. De beantwoording van deze ‘hoe-vraag’ wordt middels zogeheten implementatie-agenda’s vastgelegd in het eindrapport. Het eindrapport verschijnt naar verwachting in juli 2022.