We voeren graag een goed gesprek

Weblogs

Vrijwel de hele week was ik op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) te vinden, in de stand die we samen met OCW en DUO hadden. De mensen die onze stand bezochten, kwamen met heel verschillende verhalen, vragen en verwachtingen. Daarmee maakten ze duidelijk waarom de inspectie op zo’n beurs staat. Het is een uitstekende gelegenheid om het gesprek aan te gaan.

Mark Oortwijn interviewt Monique Vogelzang

Leuk

Dit jaar heb ik mee mogen werken aan een vlog vanaf de NOT. Tijdens de opnames kreeg ik het compliment dat er geen take opnieuw hoefde, maar toen ik het resultaat een dag later terugzag hoorde ik mezelf bij de introductie vijf maal het oer-Nederlandse woord ‘leuk’ gebruiken. In het volgende fragment interview ik onze inspecteur-generaal Monique Vogelzang en ook zij gebruikt in de eerste zin het woordje leuk. Bij bloggen let ik er op bij het nalezen. Vloggen is iets anders. Maar mijn conclusie: de NOT was LEUK! De vlogs zijn te vinden op de facebookpagina van OCW.

Het is prettig om op de beurs te horen hoe leraren een onlangs afgelegd inspectiebezoek hebben ervaren. Ook vragen leraren die de aankondiging van een bezoek binnen hadden hoe zij ‘inspectieproof’ kunnen zijn. Mijn antwoord is dan: doe gewoon als anders, dan krijgen wij het juiste beeld.

De inspectie had ook dingen te brengen. Zo hebben we met bezoekers naar het ontwerp resultatenmodel voor het primair onderwijs kunnen kijken. De meeste reacties waren daarop positief. Onze brochures ‘Ruimte in regels’ voor po en mbo en ‘Ontdek de ruimte’ voor vo, vonden gretig aftrek. De gesprekken daarover waren ook aangenaam en met name het kaartspelletje dat we daarbij hadden was geliefd. Zo geliefd, dat we de laatste twee dagen geen exemplaren meer hadden om uit te delen. De kaartjes van dat spel helpen teams om het goede gesprek te voeren over keuzes die ze maken in hun dagelijkse onderwijspraktijk.

Serious game

In mijn vlog nodig ik de mensen uit om in de stand onze ‘serious game’ over het basisschooladvies te spelen. Iedereen die iets te maken heeft  met de verwijzing van leerlingen van het po naar het vo, kan deze game ook thuis spelen. De interactieve simulatie basischooladvies is op de site van de onderwijsinspectie te vinden. In dit spel geef je eerst aan hoe belangrijk je een aantal factoren vindt bij de advisering. Vervolgens mag je van een fictieve klas van 16 leerlingen het vervolgniveau bepalen aan de hand van leerlingbeschrijvingen. Aan het eind van het spel krijg je als speler feedback op je handelen.

Deelnemers in de stand waren enthousiast over het spel, met name de feedback over onbewust meewegen van factoren vonden ze waardevol. Ik heb een aantal keren horen zeggen dat de mensen de game met collega’s gaan spelen alvorens zij met de echte adviezen van hun leerlingen aan de slag gaan. Zodat ze eerst met elkaar het goede gesprek kunnen voeren over het belang van de verschillende factoren om alle leerlingen gelijke kansen te geven.

Bezoek onze website

Zo’n weekje NOT gaat er niet om dat ik en mijn collega’s het leuk vonden, maar dat het de bezoekers inspiratie geeft voor het onderwijs dat zij dagelijks mogen verzorgen. Hopelijk hebben wij daar aan bij kunnen dragen. En voor de mensen die niet op de onderwijstentoonstelling waren, hebben wij nog een website waar alles terug te vinden is om je voor te bereiden op een goed gesprek.