(Ge)zien!

Weblogs

In de afgelopen periode kreeg onze afdeling twee keer een nieuw afdelingshoofd. Deze twee wisselingen hebben mij het één en ander doen inzien.

Gezien worden

Vorig jaar liet ons nieuwe afdelingshoofd weten met iedereen een kennismakinggesprek te willen voeren. Tijdens het gesprek praat ik over zaken waar ik energie van krijg; over er toe doen, over hoe ik dat wil bereiken. Na anderhalf uur ronden we het gesprek af en loop ik enthousiast door de gang. Ik voel me super. Ik heb het gevoel dat ik in elke werkgroep die ik interessant vind een rol mag spelen. Is dat zo? Nee. Ik heb helemaal geen toezeggingen gekregen. Wat is het dan? Wat is er gebeurd?

Terwijl ik terugkijk op het net gevoerde gesprek ga ik het steeds duidelijker zien. Ik ben ‘gewoon’ gezien. Iemand heeft de juiste vragen gesteld en mij in het gesprek in mijn kracht gezet. Ik voel me heerlijk, zit vol energie en kan niet wachten aan het werk te gaan. Ga ik op een andere manier aan de slag dan voor mijn gesprek, vraagt u zich misschien af? Ja! Ik ga aan de slag met nog meer geloof dat ik mijn ambities waar kan maken.

Het bericht aan het eind van het jaar, dat mijn afdelingshoofd op een andere plek gaat werken, is dus wel even een dingetje voor mij.

Foto Daniella Nicolaes
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs
Daniëlla Nicolaes

Jezelf mogen laten zien

Begin 2017 geeft mijn tweede nieuwe afdelingshoofd aan een verrassingspresentatie te hebben. Ik ben benieuwd. Het blijkt een fotopresentatie te zijn om haar beter te leren kennen. Met enorme bewondering kijk ik naar de manier en de openheid waarop zij zichzelf neerzet. Het voorstel dat we elkaar allemaal wel wat beter kunnen leren kennen, slaat aan. Iedereen krijgt de mogelijkheid om zichzelf via een fotopresentatie aan de groep te laten zien. Ik hoor alleen maar positieve geluiden.

En zo heb ik dus binnen een korte periode twee afdelingshoofden leren kennen die mij allebei geheel op eigen wijze hebben weten te inspireren. Het voelt alsof ik in mijn energie ben gezet, terwijl er in mijn dagelijkse werkzaamheden geen directe veranderingen hebben plaatsgevonden. Dat doet gezien worden en mezelf mogen laten zien dus met mij!

Vernieuwd toezicht

Gezien worden en jezelf mogen laten zien. Hoe meer ik erover nadenk, des te vanzelfsprekender ik het eigenlijk vind. Het klinkt simpel. En toch, het gegeven dat ik in relatief korte tijd heb gemerkt wat het met je doet als het ook daadwerkelijk gebeurt, zorgt ervoor dat ik weet dat het niet zo simpel is als het klinkt. Als ik ervan uitga dat ik niet heel anders in elkaar steek dan menig ander, dan vinden bestuurders, schoolleiders, leerkrachten, leerlingen het dus vast ook fijn om gezien te worden en om zichzelf te laten zien. Met dit in m'n achterhoofd: hoe zorg ik er als inspecteur voor dat bij mijn volgende schoolbezoek het team zich ook gezien voelt? Hoe geef ik een school en een team voldoende ruimte om zichzelf te laten zien? Wat zijn de juiste vragen?

Ik denk aan het vernieuwde toezicht. In het rooster dat we de school van tevoren sturen, staat dat de school een presentatie mag geven. Dat is eerste stap naar jezelf kunnen laten zien! Aan mij de taak om tijdens zo’n presentatie de school dan ook echt te zien. Niet alleen denken aan hetgeen ik allemaal wil weten, maar mezelf ook durven laten meenemen. Nieuwsgierig zijn naar waarom de school juist laat zien wat zij laat zien. Oprechte nieuwsgierigheid zorgt voor de juiste vragen. En de juiste vragen kunnen ervoor zorgen dat iemand zich gezien voelt.

Als het mij lukt om bij mijn volgende schoolbezoek het team het gevoel te geven dat ik ze heb gezien, dat zij zichzelf hebben kunnen laten zien en om daarover in gesprek te gaan, dan komt er een prachtige energie vrij. Wat zou het super zijn als het team vervolgens gaat nadenken of zij ook daadwerkelijk de leerling zien en deze de kans geven zichzelf te laten zien.

Wegblijven van aannames en eigen behoeftes….. Dat is iets voor een volgend blog.

Daniëlla Nicolaes

Daniëlla Nicolaes is inspecteur Primair Onderwijs en moeder van een dochter (7) en zoon (5). Wil in ieder geval drie keer per jaar een ballet van het Nederlands Danstheater hebben gezien. Lacht om The Far Side. Gaat tussen april en oktober het liefst elk weekend naar het strand met gezin of vriendinnen.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Hoi Daniëlla,
  mooi inzicht!
  Ik heb het inspectiebezoek (door een andere inspecteur) op mijn school ook zeker zo ervaren. We zijn gezien en gehoord.

  groet,Marga

  Van: Marga Böhmers | 24-03-2017, 11:35

 • Bij het lezen van jouw blog krijg ik meteen al "beelden" van wat ik zou willen laten zien bij het inspectiebezoek. Een goeie verbetering! Ik kijk er naar uit om weer eens in gesprek te gaan met de inspectie. Zeker op deze manier!

  Van: Els Leenders | 24-03-2017, 09:31

 • Hi Danielle,

  Dank je wel voor deze inspirerende tekst. Fijn om te lezen dat het (kennelijk) goed met je gaat.

  Van: Theo Schopmeijer | 17-03-2017, 08:48

 • Wauw Danielle, inspirerend!

  Van: Carla Hanssen | 09-03-2017, 11:07

 • Mooie blog en verfrissend inzicht. Dankjewel!

  Van: Marceline de Waard | 27-02-2017, 11:20

 • Hoe mooi is dit!! Dit is waar het om gaat: ieder mens wil gezien worden.

  Van: D. G. Brinksma | 26-02-2017, 17:55

 • Mensen zien zoals ze bedoelt zijn, zoals ze willen zijn, is de grootste boost die je kunt geven om te groeien. Door oprechte feedback (jezelf laten zien) kunnen mensen en organisaties ook groeien. Een voorwaarde is gelijkwaardigheid. Daarbij hoef je het nog niet eens te zijn.

  Van: Greet Stulp | 26-02-2017, 00:51

 • Een interessant gezichtspunt om bij het toezicht te gebruiken, Daniëlle: zien en laten zien, gezien worden. Ik houd dat in mijn achterhoofd bij mijn volgende toezichtactiviteiten. Ik ga proberen daar misschien nog een bijpassend element aan toe te voegen: kan ik door mezelf te laten zien de kwaliteit van mijn toezicht verder verbeteren?

  Van: Anne Bergsma | 24-02-2017, 09:36

 • Ha Danielle
  Hoe mooi wanneer je na een schoolbezoek feedback vraagt over jouw 😉 handelen!

  Van: Annette de Deken | 23-02-2017, 19:08

 • Hallo Daniëlla,

  In reactie op deze leuke blog wil ik je laten weten dat wij ons, op de Springplank in Sassenheim, tijdens een bezoek van je binnen het vernieuwde toezichtskader, heel erg gezien en gehoord voelden.
  Je bezoek was heel prettig en je wist op een hele positieve manier met ons mee te denken. We hebben zeker stappen gezet daarna. Als op iedere school het vernieuwde toezichtskader zo wordt vormgegeven dan geef ik een dikke pluim aan de inspectie.
  In ieder geval voor jou een welgemeend compliment!

  Van: Chantal Wiering | 23-02-2017, 18:22