Kijk mee op de NOT

Weblogs

Van 24 tot en met 28 januari is de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik vind het elke twee jaar weer een feest om daar naar toe te gaan! De eerste keer dat ik ging, zat ik nog op de Pedagogische Academie en sindsdien heb ik geen NOT gemist. Dit jaar sta ik voor de tweede keer in de stand van het ministerie van OCW, voor de Inspectie van het Onderwijs. Helemaal nieuw voor mij is dat ik daar workshops geef.

Workshop ‘Kijk mee met de inspecteur’

Voor de workshop ‘Kijk mee met de inspecteur’ heb ik deze week een les van een groep 3 geobserveerd. Daarbij had ik een camera op mijn borst en één op mijn hoofd. Ook was er een cameraman met vaste camera aanwezig. We hebben anderhalf uur gefilmd en dat leverde drie filmpjes van circa drie minuten op die ik in de stand en bij de workshop kan gebruiken. De filmpjes zullen onderwerp zijn van het gesprek dat we met bezoekers willen voeren. We stellen er een aantal vragen bij:

  • Wat zie je zelf?
  • Waar kijkt de inspecteur naar?
  • Waar zou het gesprek met het schoolteam over kunnen gaan?

Door de filmpjes kijk je als  bezoeker als het ware mee over de schouder van de inspecteur. Zo krijg je ook een beeld van hoe ik als inspecteur kijk, observeer en beoordeel. In de workshop hebben we de tijd om stil te staan bij ieders antwoorden op de vragen en het gesprek te voeren over waar ik naar kijk, wat ik dan zie, maar ook over wat ik niet zie.

Als workshopdeelnemer krijg je dus niet alleen een inkijkje in het werk van de inspecteur, maar de filmpjes en vragen zetten je misschien ook aan het denken over het onderwijs dat je zelf geeft door na te gaan of je het ook zo doet of juist heel anders. Natuurlijk vind ik het ook heel leuk om te horen wat ik zelf niet heb zien gebeuren tijdens de lesobservatie. Daar leer ik weer van.

Kijken in de klas

Het was voor de kinderen even wennen, twee mensen in de klas met camera’s, maar we hebben geprobeerd de situatie zo natuurlijk mogelijk te houden. Dat heeft mooie beelden opgeleverd! Heel af en toe zie je een kind kijken of het wel in beeld is. Dat is zo leuk aan werken met kinderen. De montage van een ‘split-screen’ met drie beelden vanuit een verschillend oogpunt heb ik nog niet gezien, maar ik verwacht er iets goeds van.

Mark Oortwijn
Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Doe mee!

Iedereen die op de NOT aanwezig is, kan meekijken en deelnemen aan het gesprek. Ik ga graag het gesprek aan, in de stand (Hal 8 stand C036) of tijdens de workshop. Tot ziens!