Aankleding van de muur
Weblogs
In de tijd dat ik nog directeur was van een school, deed ik de cursus flitsbezoeken. Een van de stappen van het ‘Downey walk through model’, zoals dat toen werd gepresenteerd, gebruik ik nog steeds: ‘het rondje langs de muren’. Ik herinner me de instructievideo van destijds met de overvolle muren in Amerikaanse klassen. Het gaf mij toen het gevoel dat leerlingen daar door de bomen het bos niet meer zagen en heeft me aan het denken gezet over hoe functioneel de muren ingericht kunnen worden.
Ook als ik nu een school bezoek doe ik altijd een rondje langs de muren in de groep en in de school en zie veel verschillen. Een opvallende is de getallenlijn in groep 1/2. Ik zie ze variëren in lengte, vorm en startpunt. Sommige getallenlijnen beginnen met nul, maar ook met één. Ze lopen door tot tien, twaalf, twintig, veertig of verder. Ik zie getallenlijnen waar enkele getallen omgedraaid zijn, waar de vorm verschilt, getallenlijnen met alleen getallen of ook wel eens handen en stippen erbij. Ik ben dan altijd benieuwd waarom de school juist dié getallenlijn opgehangen heeft en vraag dat ook. De antwoorden zijn wisselend, maar ik heb al vaker gehoord dat die er ‘gewoon’ al jaren hangt.
Ook interessante discussies volgen soms naar aanleiding van hetgeen er hangt in groep acht. Als ik in maart nog een poster zie hangen van de kinderpostzegels die in het najaar functioneel was, stel ik wel eens een vraag. Maar interessanter vind ik het metriek stelsel. Bij de centrale eindtoets mag die er niet meer hangen, want dat staat in de instructie. Ik hoor vaak dat de kaart met metriek stelsel tijdens de toetsen even wordt omgedraaid of weggehaald. De leerlingen hebben dan nooit geleerd om zonder hulpmiddel bijvoorbeeld kubieke centimeters in liters om te zetten, want ze kunnen altijd naar de kaart kijken. Alleen op het moment van de toets moeten ze het zonder doen. Is de school zich daar bewust van?
Ik word altijd blij van werk dat kinderen gemaakt hebben en dat tentoongesteld wordt. Bijvoorbeeld kunstwerken van kosteloos materiaal. Maar ik heb ook ooit een mooie vitrinekast vol werkjes gezien van leerlingen die al lang van school af waren. Dan word ik minder vrolijk. Ik hoop altijd dat de mensen in de school bewust doen wat ze doen, dus ook de aankleding van de muren. Sta de volgende keer ook eens stil als je langs de muren van een klas loopt.
M@rk
Een groot deel van het leven van M@rk is onderwijs. Al sinds zijn kleutertijd bezoekt hij scholen, met diverse petten op. Thuis vult onderwijs ook een groot deel van de tijd. Zijn vrouw staat voor de klas en zijn drie kinderen volgen onderwijs op verschillende scholen. Als hobby schrijft M@rk over onderwijs, zoals in deze blog.