Stilte, opname!

Weblogs

Het is vrijdagmiddag en het gebouw is rustig. Handig wel, omdat de bordjes met ‘stilte, opname!’ in de bibliotheek anders waarschijnlijk niet zoveel hadden geholpen. Maar de stilte is nu geen probleem. Slechts een keer komt een kantinemedewerker met een karretje vol serviesgoed door het beeld lopen. De opnamen zijn voor online colleges: filmpjes van een minuut of tien, waarin een onderwerp wordt uitgelegd dat voor veel medewerkers van de inspectie van belang is. Vandaag mag ik er één opnemen. Het gaat over de wet tot een doeltreffender regeling van het onderwijstoezicht, ook wel bekend als de Wet Bisschop. Niet vernoemd naar een katholiek functionaris, maar naar het Tweede Kamerlid dat een wetsvoorstel indiende om het onderwijstoezicht anders te regelen. De afgelopen twee jaar hét dossier waar ik mijn tijd in stak.

Irene van Dalen

Inmiddels is duidelijk wat de wet precies voor het toezicht op het onderwijs gaat betekenen. We gaan bijvoorbeeld een helder onderscheid maken tussen de wettelijke eisen en andere aspecten van onderwijskwaliteit. Dus worden alle zeilen bijgezet om inspecteurs, medewerkers toezicht, analisten en alle andere betrokkenen binnen de inspectie duidelijk te maken wat er precies gaat veranderen.

Waaronder een filmpje dus. De week daarvoor heb ik al een uurtje mogen oefenen met de regisseur en een collega die tegelijk zo’n college opneemt, maar alsnog is het behoorlijk spannend. Er is een professionele visagist, een autocue en een regisseur die tijdens het filmen aanwijzingen geeft. Na een dik uur staat het erop. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Dat heb ik nog niet gezien. Maar ik hoop van harte dat het helpt om wat helderheid te scheppen in alle veranderingen die gaande zijn bij de inspectie. Want dat zijn er nogal wat, en ik kan me helemaal voorstellen dat mensen – van binnen of van buiten – soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom maken we in het najaar ook een filmpje voor iedereen buiten de inspectie die betrokken is bij het onderwijs. Maar dan wel met een andere hoofdrolspeelster. 

Irene van Dalen

Irene van Dalen werkt als jurist bij de Inspectie van het Onderwijs. Ze houdt zich bezig met het primair onderwijs en de ontwikkeling van het toezicht.