Net een mens

Weblogs

Het is 8.00 uur als ik de school binnenstap. De directeur beent op mij af en heet mij van harte welkom. Nog voordat ik iets uit kan brengen, neemt hij mij mee naar de koffiekamer waar ik voorgesteld word aan het voltallige team.

Hans van den Berg

Ik schud zestien bezwete handen, bespeur transpirerende voorhoofden en zie vier leerkrachten hun koffie zonder morsen proberen op te drinken. Nerveuze blikken priemen mijn kant op als ik vertel wat ik kom doen vandaag. Een enkeling geeft in alle eerlijkheid aan vannacht heel slecht geslapen te hebben. Ik kijk rond. Veroorzaak ik dit allemaal? Zijn wij echt die angstaanjagende, boze buurman?

Op weg naar de school spoken allerlei vragen door mijn hoofd. Heb ik me goed voorbereid? Wat voor mensen tref ik aan? Als ik maar niet te laat kom. Licht zenuwachtig stap ik de school binnen en doe mijn best om een goede start te maken. Ik wil graag verbinden met de mensen die er werken, want de hele dag ben ik samen met hen bezig te kijken, luisteren, proeven en in gesprek. Waarmee kan ik de school helpen in haar ontwikkeling, met welk oordeel doe ik recht aan alle inspanningen, resultaten en ambities?

Er zijn mooie parels zichtbaar, zoals de juf die tijdens de rekenles dertig leerlingen op het puntje van hun stoel weet te houden. Maar soms weet ik het ook niet. Die groep 6 waar twee jongetjes de hele dag de boel op stelten zetten en waarvan de juf inmiddels met een burn out thuis zit.

Samen met de schoolleiding en de leraren ga ik op zoek naar beelden. Is de basiskwaliteit op orde? Wat draagt dit onderwijs bij aan de groei en ontwikkeling van kinderen?

Ik vertel het team dat ik ook slecht geslapen heb. Mijn dochtertje heeft de hele nacht liggen spoken, omdat zij het zoveelste virusje opgelopen heeft. Een leerkracht roept daarop spontaan en net iets te hard: “Goh, een inspecteur is net een mens!”.

En zo is het.

Hans van den Berg

--------------------------

Hans van den Berg heeft gewerkt als leraar basisonderwijs en speciaal onderwijs. Is (meerscholen-)directeur en onderwijsadviseur geweest, en heeft enkele jaren in de commerciële dienstverlening gewerkt. Hij is getrouwd en is vader van Thom (1993) en Lieve (2013).