Imago

Weblogs

Hoewel ik als inspecteur in de praktijk veelal positieve feedback ontvang na een schoolonderzoek, weet ik dat het imago van de inspectie niet zo goed is. We zouden star, gesloten en ambtelijk zijn en meer bezig zijn om scholen af te rekenen dan ze te stimuleren in hun verbetering.

Monique Okkerse

Al een aantal maanden werken we nu aan de vernieuwing van ons toezicht. Onder het motto ‘Effectief toezicht voor beter onderwijs’ werken we met een nieuw toezichtkader. Daarin spelen openheid, maatwerk en zelfbeoordeling een belangrijke rol. Niet ‘vinken’, maar ‘vonken’.

Vanuit openheid en ons imago word ik gemotiveerd om de mens achter dit werk laten zien. Daarom schrijf ik dit blog en ben ik actief op Twitter (@mogoud). Ik vind het leuk om te vertellen over de mooie dingen die ik op een school zie. Een geweldige manier om kinderen te leren plannen via een prachtig doelenbord of de stapsgewijze schoolontwikkeling steen voor steen op een stenen muur te duiden, zijn dingen waarover ik heb getweet. In het begin vond ik dat best spannend. Als inspecteur ben ik wel aan een aantal regels gebonden. Het promoten van bepaalde lesmethoden is bijvoorbeeld uit den boze. Ik moet natuurlijk wel objectief blijven!

Een school die recent een basisarrangement kreeg na een periode van zwak-zijn heb ik direct na het bezoek gefeliciteerd via Twitter. Een dilemma, want ik mag tot de officiële publicatie van het rapport niets naar buiten brengen over het oordeel. Na een schoolbezoek schrijf ik namelijk nog een rapport dat vervolgens door een referent wordt beoordeeld op juistheid. Ook de school heeft in deze conceptfase de mogelijkheid haar mening over het rapport te geven. Kortom: mond houden.

Maar dat heb ik dus niet gedaan...De school was heel blij met het groene oordeel en vond het voor haar imago belangrijk dat dit zo snel mogelijk wereldkundig werd gemaakt. Mijn tweet werd in hun nieuwsbrief aan de ouders gepubliceerd en dat is weer door de lokale krant overgenomen. Goed voor hun imago en voor het onze! Of niet?

Monique Okkerse

------------------------------

Monique Okkerse werkt sinds 2013 als inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs. Daarvoor was zij werkzaam als manager, onderwijsadviseur, schoolbegeleider en ontwikkelaar van lesmaterialen.