Iedere dag anders
Weblogs
Een jaar of wat geleden waren er spotjes op televisie met de slogan ‘Leraar, elke dag anders’. Ik weet nog dat er het nodige commentaar op was en deed daar zelf ook aan mee. Maar als ik er goed over nadenk, is de slogan zo gek nog niet. Ik wil hem graag verbreden naar ‘Onderwijs, elke dag anders’.
Als leerkracht en directeur van een basisschool heb ik dat aan den lijve ondervonden. Als inspecteur is dat niet anders. Hoewel het doel van scholen in het primair onderwijs over het algemeen hetzelfde is (het bieden van goed onderwijs), ben ik nog niet twee dezelfde scholen tegengekomen. Wel zie ik trends die zich als een olievlek op scholen verspreiden, maar die ook door de tijd weer langzaam verdampen.
Een voorbeeld daarvan zijn de groepsplannen. Toen ik zelf voor de klas stond, bestonden die nog niet. Nu is het zoeken naar scholen zonder groepsplan. Die zijn er wel! Het mooie ervan is dat ik twee van die scholen heb mogen bezoeken, die naar mijn mening goed onderwijs bieden. Op veel scholen met groepsplannen hoor ik gemopper. Als ik dan vraag waarom ze groepsplannen maken, krijg ik wisselende antwoorden, maar vaak is het antwoord dat het moet. Op mijn vraag ‘van wie dan?’ hoor ik met twijfel in de stem ‘van de inspectie?’ Niet dus! Als ik vraag hoe het groepsplan de leerkrachten helpt bij het lesgeven, dan is men er positiever over.
Met het nieuwe toezichtkader dat we aan het uitproberen zijn (o.a. pilots), wil ik weten of een school een goed beeld heeft van haar didactisch handelen. Vaak kan de directie wel schetsen hoe het bij hen gesteld is, maar zelden hebben ze het goed in kaart gebracht. Een managementteam vertelt me hoe er verschillen zijn in de kwaliteit van de leerkrachten bij hen op school en hoe zij daar in hun beleid rekening mee houden. Dat roept bij mij de vraag op of er ook van het team een groepsplan is opgesteld. Het managementteam wordt enthousiast en komt er later in het feedbackgesprek op terug. Ze hebben de eerste opzet gemaakt van een teamgroepsplan. Ben benieuwd of dit ook een olievlek gaat worden?
M@rk Oortwijn
---------------------------
Een groot deel van het leven van M@rk is onderwijs. Al sinds zijn kleutertijd bezoekt hij scholen, met diverse petten op. Thuis vult onderwijs ook een groot deel van de tijd. Zijn vrouw staat voor de klas en zijn drie kinderen volgen onderwijs op verschillende scholen. Als hobby schrijft M@rk over onderwijs, zoals in deze blog.