Creatieve presentaties

Weblogs

Bij het nieuwe toezicht hanteren we een methodiek, waarbij de school zich aan de inspectie mag presenteren. Daarbij is het de bedoeling dat het onderwijs in de praktijk aan bod komt.

Mark Oortwijn

De verwachting die veel van mijn collega’s hadden, toen wij voor het eerst over deze methodiek hoorden, was dat we vooral Powerpoint-presentaties voorgeschoteld zouden krijgen. Geen vreemde gedachte, maar voor mij gold het niet. Voordat we deze methodiek invoerden, had ik namelijk al enkele presentaties op scholen meegemaakt en dat waren creatieve presentaties.

Mijn eerste presentatie is een verhaal waarbij een ‘trapleer’ gebruikt wordt. Hierbij wordt op iedere trede een kaartje gezet, waarbij het verhaal gehouden wordt hoe de school steeds verder in ontwikkeling komt en het niveau dus stijgt. Op een andere school krijg ik een Prezi-presentatie voorgeschoteld, waarbij de mogelijkheden van dit instrument ten volle worden benut.

Van de scholen die ik bezoek, krijg ik maar een enkele keer een Powerpoint te zien. Vaker word ik verrast met creatieve ideeën. Er is een school die een film gemaakt heeft van de school, waardoor ik ook de praktijk kan zien. Een andere school heeft in een lokaal een ‘wall of fame’ opgebouwd. Aan de muren hangen de resultaten, visie, regels, enzovoorts. Een rondgang langs de muren vertelt hier het verhaal van het onderwijs. Op weer een andere school krijg ik een rondleiding alsof of ik een ouder ben van een nieuwe leerling.

De mensen die de presentaties verzorgen, vertellen me dat ze het prettig vinden om na te denken over hoe zij hun school het beste kunnen presenteren. Hierdoor hebben zij hun organisatie volledig voor de geest gehaald. Soortgelijke verhalen hoor ik van de scholen die een zelfbeoordelingvragenlijst invullen (bij andere methodieken van het nieuwe toezicht). Door het invullen van die lijst lichten ze de gehele school door en staan ze even stil bij de dingen die ze doen.

Op een van de scholen waar ik een presentatie te zien krijg, vertelt men mij dat zij presenteren hoog in het vaandel hebben staan. Hun leerlingen moeten ook veel presenteren, want van presenteren zul je leren!

M@rk Oortwijn

Een groot deel van het leven van M@rk is onderwijs. Al sinds zijn kleutertijd bezoekt hij scholen, met diverse petten op. Thuis vult onderwijs ook een groot deel van de tijd. Zijn vrouw staat voor de klas en zijn drie kinderen volgen onderwijs op verschillende scholen. Als hobby schrijft M@rk over onderwijs, zoals in deze blog.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Beste meneer Oortwijn,

    het was een genoegen om u en uw collega gisteren te ontmoeten. Fijn dat u van uw bezoek genoten heeft. Het is inderdaad leuk om je school zelf te mogen presenteren. Een hele uitdaging echter op een 2 klassige school, zonder IB-er (want ziek), zonder locatieleider (want in het buitenland vanwege een studiereis) met een interim meerscholendirecteur sinds september.
    Dat een presentatie dan nóg beter had gekund als alle omstandigheden meewerken, spreekt voor zich natuurlijk.
    Goed om te weten dat de wijze van presentateren uiteindelijk niet mee weegt in de beoordeling. Toch? (Dat was een reflectieve vraag...haha!).

    Met heel hartelijke groet,

    Ilse van Hal

    Van: Ilse van Hal | 22-11-2016, 09:51