Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: Nederlands onderwijs in het buitenland - mei 2020

Deze nieuwsbrief is geheel gewijd aan de gevolgen van de coronacrisis voor het toezicht op het Nederlandse onderwijs in het buitenland. We gaan in op de aangepaste planning en de gevolgen voor herstelopdrachten. Daarnaast geven we aan hoe de inspectie omgaat met oordelen in deze bijzondere periode.

Geen onderwijs op locatie

Net zoals in Nederland, stopte afgelopen maanden het onderwijs op locatie op veel scholen in het buitenland. Daarmee sloten ook veel van de Nederlandse dagscholen en scholen voor onderwijs in Nederlandse Taal en Cultuur (NTC-scholen) hun deuren. De meeste van deze scholen verzorgen op een alternatieve wijze onderwijs op afstand voor hun leerlingen.

Aangepaste planning inspectiebezoeken

Vanwege de sluiting van scholen braken wij in maart een aantal schoolbezoeken vrij plotseling af. Sindsdien zijn geen inspectiebezoeken meer uitgevoerd. We hebben contact gehad met de scholen die we voor de zomer van 2020 zouden bezoeken. Inmiddels is er een besluit genomen over het toezicht in het buitenland (gedeeld met Stichting NOB). De planning van de inspectiebezoeken is als volgt aangepast:

NTC-locaties

  • In 2020 vinden geen inspectiebezoeken meer plaats, op enkele uitzonderingen na.  
  • Alle bezoeken schuiven 1 kalenderjaar door.
    Hiermee geven we alle NTC-locaties in het najaar van 2020 de tijd en de ruimte hun onderwijs op locatie weer opnieuw vorm te geven. Dit betekent dat de bezoeken volgens de vierjarencyclus voor alle NTC-locaties 1 jaar later plaatsvinden dan oorspronkelijk gepland. Voorbeeld: Stond het bezoek aan uw school voor het voorjaar van 2020 gepland? Dan vindt het bezoek in het voorjaar van 2021 plaats.

Uitzonderingen NTC-locaties

  • Scholen waar een herstelonderzoek gepland stond in het najaar van 2020
  • Nieuwe scholen
  • Scholen waarvan het bezoek al eerder was uitgesteld vanwege logistieke of organisatorische redenen
  • Scholen waar een digitaal toezicht gepland stond

Voor deze 4 categorieën geldt dat we per school op maat bepalen of en wanneer het inspectiebezoek gepland wordt. We overleggen hierover in september met de desbetreffende scholen. Het gaat slechts om een beperkt aantal scholen.

Nederlandse dagscholen in het buitenland

  • In 2020 stond 1 inspectiebezoek gepland en dat is in overleg met de school verplaatst naar 2021.
  • De planning blijft ongewijzigd vanaf 2021.
    Dit betekent dat de vierjarencyclus hetzelfde blijft zoals deze gepland was. Voorbeeld: Is de dagschool in 2017 bezocht? Dan vindt het volgende bezoek in principe in 2021 plaats.

Instellingen voor afstandsonderwijs

  • In 2020 stonden er geen inspectiebezoeken gepland.
  • De planning blijft ongewijzigd vanaf 2021.
    Dit betekent dat de vierjarencyclus hetzelfde blijft zoals deze gepland was. Voorbeeld: Is uw school voor afstandsonderwijs bezocht in voorjaar 2018? Dan vindt het volgende bezoek in principe in voorjaar 2022 plaats.

Hoe ziet de planning 2021 er uit?

Bekijk de aangepaste planning van de bezoeken op onze website. Een aantal maanden voor het bezoek nemen we contact op met uw school. Heeft u vragen over de planning? Stuur dan een e-mail naar buitenland@onderwijsinspectie.nl.

NB de hierboven genoemde uitzonderingen NTC-locaties zijn nog niet in deze aangepaste planning opgenomen. Met de betreffende scholen nemen we apart contact op.

Contact over termijn afronden herstelopdrachten

Met de invoering van de nieuwe onderzoekskaders vanaf januari 2019 hebben sommige scholen herstelopdrachten gekregen om (onderdelen van) standaarden te verbeteren. Hieraan zijn termijnen verbonden. De inspecteurs die de scholen hebben bezocht en de herstelopdrachten hebben besproken, nemen in juni contact op met de school om te overleggen over een haalbare termijn voor het afronden van de herstelopdracht. Ook hier werken we op maat, afhankelijk van de omstandigheden. 

Hoe oordeelt de inspectie in deze periode?

Van Stichting NOB horen we dat scholen via de webinars regelmatig vragen hoe de inspectie omgaat met deze bijzondere periode. Op welke manier kijken we bijvoorbeeld naar het vervangende onderwijs op afstand, naar het volgen van leerlingen en toetsen, naar de onderwijstijd en naar het aanbod? En wat betekent dit voor de oordelen? Hier is niet één antwoord op. Wij zullen, zoals altijd, de context en de mogelijkheden en onmogelijkheden van het bestuur en de school afwegen en betrekken in onze oordeelsvorming. We kijken onder meer naar de overwegingen en de prioriteiten van het bestuur en de school. Welke keuzes zijn gemaakt voor de voortgang en de kwaliteit van het onderwijs op de korte en de langere termijn en hoe is dit uitgewerkt?

Contact met Team Buitenland

U kunt vragen over het toezicht op Nederlands onderwijs in het buitenland via e-mail of telefoon stellen aan Dianne Bruijns en Tanya Winter, medewerkers van team Buitenland. Het team bestaat verder uit de inspecteurs Daisy Hombergen (coördinator van het team), Swaantje de Bekker, Riekent van den Dolder, Mieke van Montfoort en Karin Plantinga.   

De vertrouwensinspecteurs zijn bereikbaar op: +31 - 306706001.

Ten slotte

  • U kunt zich abonneren op de nieuwsbrieven van de inspectie bedoeld voor het onderwijsveld in Nederland. De inspectie geeft in deze nieuwsbrieven uitleg over het toezicht in Nederland en veranderingen daarin. Zo zijn er eigen nieuwsbrieven voor primair, speciaal en voortgezet onderwijs. Op onderwijsinspectie.nl/abonneren kunt u zich aanmelden voor nieuwsbrieven of het archief bekijken.
  • Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt regelmatig nieuwsbrieven primair onderwijs en voortgezet onderwijs uit. Kijk voor meer informatie op https://www.nieuwsbrievenminocw.nl/abonneren.

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via +31 88 669 60 60.