Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - oktober 2022

In deze nieuwsbrief brengen we u onder andere op de hoogte van de onderwijsresultaten voor niet-bekostigde instellingen en over het stelselonderzoek naar stagediscriminatie. We doen voor dit onderzoek een oproep om contact met ons op te nemen. Ook informeren wij u over de brochure van de vertrouwensinspecteurs die alle besturen en instellingen binnenkort ontvangen en leest u over onbedoelde drempels die studenten weerhouden van hun voorkeursopleiding. 

Herinnering - opleidingen overige educatie: uiterlijk 14 oktober a.s. studentenaantallen doorgeven

Instellingen die diploma-erkenning hebben om opleidingen overige educatie te verzorgen, ontvingen onlangs een brief van de inspectie. Hierin staat dat zij voor deze opleidingen uiterlijk vrijdag 14 oktober het aantal studenten in het lopende studiejaar en het daaraan voorafgaande studiejaar moeten doorgeven. Deze verplichting volgt uit artikel 1.4a.1, zesde lid, van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Een studiejaar is op grond van deze wet het tijdvak dat aanvangt op 1 augustus en eindigt op 31 juli van het daarop volgend jaar. Graag herinneren we de betrokken instellingen er aan: het bij de brief bijgesloten formulier moet worden ingevuld en dus uiterlijk vrijdag 14 oktober a.s. worden teruggestuurd aan mbo_erkenningen@owinsp.nl

Lees meer over de jaarlijkse opgave opleidingen overige educatie.

Onderwijsresultaten niet-bekostigde instellingen beschikbaar

De onderwijsresultaten voor niet-bekostigde instellingen over het studiejaar 2020/2021 zijn beschikbaar. (Kwaliteitszorg)medewerkers kunnen de door de inspectie berekende onderwijsresultaten voor hun instelling inzien in het Internet Schooldossier (ISD). Dit geeft instellingen de mogelijkheid om de cijfers te vergelijken met hun eigen berekeningen. Hebt u hier vragen over? Dan kunt u deze stellen via Klantcontact onder vermelding van ISD onderwijsresultaten 2022.
Lees meer over de onderwijsresultaten niet-bekostigd mbo.

Onderwijsresultaten vavo: herberekening

Eind juni zijn de onderwijsresultaten voor zowel bekostigd als niet-bekostigd Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (vavo) over studiejaar 2020/2021 gepubliceerd in het Internet Schooldossier (ISD). Onlangs is echter een onregelmatigheid ontdekt in de gegevens waaruit de onderwijsresultaten worden berekend. Daarom vindt er nu een herberekening plaats. Het effect van de herberekening kan voor elke individuele instelling anders zijn. De voorlopige resultaten na herberekening kunnen eind oktober worden ingezien in het ISD. Lees meer over de herberekening onderwijsresultaten vavo.

Onbedoelde drempels weerhouden studenten van voorkeursopleiding

Als mbo-4-studenten naar het hoger onderwijs gaan, kiezen ze niet altijd de vervolgopleiding die eigenlijk hun voorkeur heeft. Ze laten zich bijvoorbeeld weerhouden doordat die opleiding selecteert. Ook Engels als instructietaal of extra kosten voor het volgen van een opleiding kunnen als een drempel worden ervaren. Of aspirant-studenten zoiets als een drempel ervaren, hangt soms samen met hun achtergrond - zoals de opleiding van hun ouders - en soms van een specifiek persoonlijkheidskenmerk zoals faalangst. Dat blijkt uit ons onderzoek ‘Onbedoelde zelfselectie: drempels voor een specifieke opleiding’. Studiebegeleiders en schooldecanen kunnen helpen onbedoelde drempels weg te nemen, door zich bewust te zijn dat de achtergrond of de eigenschappen van een student tot zelfselectie kan leiden. Ze kunnen extra daarop doorvragen, en wellicht dat ene duwtje geven.

Mbo’s met aanpak rond stagediscriminatie - graag contact

Met het stelselonderzoek Stagediscriminatie mbo brengen we in beeld wat mbo-instellingen doen tegen stagediscriminatie en welke effecten van beleid of aanpak worden ervaren. Begin 2023 bezoeken we 10 tot 15 bekostigde en niet-bekostigde mbo’s om bij hen 3 gesprekken te voeren. Graag komen we alvast in contact met instellingen en/of opleidingen die stagediscriminatie als probleem erkennen en die actief een beleid of aanpak voeren. Wilt u met ons in gesprek om uw ervaringen rond stagediscriminatie te delen? Neemt u dan uiterlijk maandag 7 november 2022 contact op met de projectleider van het onderzoek, Roxanne van Gaalen, r.vangaalen@owinsp.nl. Lees meer over het Stelselonderzoek Stagediscriminatie mbo.

Bijgestelde onderzoekskaders op onze website

Zoals u heeft kunnen lezen in de nieuwsbrief special van afgelopen juli, hebben we de onderzoekskaders voor het funderend onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs bijgesteld. De bijgestelde kaders zijn sinds 1 augustus 2022 van kracht. Inmiddels is er nog een aantal correcties in de kaders aangebracht. De meest recente kaders vindt u op onze website. Bekijk de bijgestelde onderzoekskaders

Brochure vertrouwensinspecteurs

Binnenkort ontvangen alle besturen en instellingen een brochure over de vertrouwensinspecteurs. Hierin leest u wat deze kunnen betekenen als jongeren in uw organisatie geconfronteerd worden met bijvoorbeeld psychisch, fysiek of seksueel geweld. Ook staat erin beschreven wat uw plichten zijn wanneer u te maken krijgt met mogelijk seksueel misbruik. Graag vragen we bestuurders deze brochure bij uw medewerkers onder de aandacht te brengen. Bekijk de brochure.

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.