Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - december 2021

In deze nieuwsbrief leest u onder andere dat onze vertrouwensinspecteurs vorig schooljaar relatief gezien een groot aantal meldingen hebben ontvangen. Daarnaast brengen we u ervan op de hoogte dat we ons toezicht weer aanpasten na aanscherping van de landelijke coronamaatregelen. Verder leest u over de 2 verdiepende mbo-onderzoeken die we uitvoerden naar de gevolgen van de coronacrisis tot de zomer van 2021.

Bijna 1300 meldingen over onderwijs bij vertrouwensinspecteurs in een jaar

In het schooljaar 2020/2021 hebben de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs 1296 meldingen ontvangen over het onderwijs. Dit is een lager aantal dan eerdere jaren. Doordat in dit jaar de scholen voor langere periode gesloten waren wegens corona, is een kwantitatieve vergelijking met voorgaande jaren niet goed mogelijk. De inspectie vindt het zorgelijk dat een steeds groter deel van de meldingen seksueel misbruik gaan over met taken belaste personen (leraren, ondersteunend personeel et cetera) richting minderjarige leerlingen en studenten.

Bijna 1300 meldingen over onderwijs bij vertrouwensinspecteurs in een jaar

Oproep aan scholen en instellingen: meld tijdelijke schoolsluiting vanwege het coronavirus

Steeds meer scholen en onderwijsinstellingen sluiten tijdelijk vanwege coronabesmettingen. De Inspectie van het Onderwijs doet een dringende oproep aan scholen en onderwijsinstellingen om de sluitingen te melden via het meldpunt schoolsluiting vanwege het coronavirus, dat sinds vorig jaar bestaat. Het melden is belangrijk om zicht te blijven houden op de continuïteit van het onderwijs.

Oproep aan scholen en instellingen: meld tijdelijke schoolsluiting vanwege het coronavirus

Toezicht tijdens de coronapandemie

Tijdens de coronapandemie passen we het toezicht regelmatig aan. Per 28 november 2021 zijn de landelijke maatregelen aangescherpt. Dit heeft ook gevolgen voor het toezicht. Als we risico’s zien, volgt er een onderzoek op locatie. Voor overige inspectieonderzoeken proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van digitale middelen om gesprekken te voeren. Indien dit niet passend is, vinden tot nader bericht bezoeken alleen op locatie plaats na overleg met het bestuur en/of de school of instelling over wat passend is gezien de situatie ter plekke. Dit geldt voor alle typen onderwijs. Bij onderzoek op locatie volgt de inspectie uiteraard alle geldende maatregelen tegen het coronavirus op en zijn er zelftesten beschikbaar voor de inspecteurs.

Toezicht tijdens de coronapandemie (update 30 november)

Studenten tevreden over stagebegeleiding tijdens corona

De inspectie heeft in het mbo verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van de coronacrisis voor de beroepspraktijkvorming, de stages. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen april en juni 2021 onder studenten en onderwijsteams van 37 opleidingen in de zorg- en economiesector in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) aan bekostigde instellingen. Studenten blijken in het algemeen tevreden over de begeleiding tijdens de stage. De instellingen focusten op wat wél mogelijk was en de informatievoorziening was volgens de studenten goed. Ze leerden ook andere dingen dan normaal - maar wel soms minder. Daarnaast bood de crisis voor instellingen ruimte om meer ervaring op te doen met online contacten. Een samenvatting van de resultaten staat in de factsheet Gevolgen van corona voor beroepspraktijkvorming in het mbo.

Factsheet - Gevolgen van corona voor beroepspraktijkvorming in het mbo

Welzijn van studenten te lijden onder corona

Naast het onderzoek naar de stagebegeleiding is verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van de coronacrisis voor de socialisatie van mbo-studenten. Ook dit onderzoek werd uitgevoerd in de periode van april tot juni 2021 onder studenten en onderwijsteams van 28 opleidingen. Het algemene beeld is dat studenten zich slechter voelden. Ook op het gebied van hun maatschappelijke ontwikkeling waren er beperkingen. Zo blijkt dat tijdens de online lessen gevoelige onderwerpen moeilijker aan de orde komen. Verder geven studenten onder meer aan dat er door de maatregelen minder kon worden samengewerkt en er werd meer eigen initiatief verwacht. Een samenvatting van de resultaten vindt u in de factsheet Gevolgen van corona voor socialisatie van mbo-studenten. Verder organiseert het Expertisecentrum Beroepsonderwijs ECBO in samenwerking met de inspectie op dinsdagmiddag 14 december vanaf 14.00 uur een online bijeenkomst over dit onderwerp.

Factsheet - Gevolgen van corona voor socialisatie van mbo-studenten

Gevolgen corona voor volwassenenonderwijs vavo vergelijkbaar met elders in het mbo

Ook de gevolgen van het eerste anderhalf jaar van de coronacrisis voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) zijn kort in beeld gebracht. Dat gebeurde in een rondetafelgesprek met een aantal betrokken vavo-scholen die vallen onder mbo-besturen. Het algemene beeld lijkt op wat elders in de mbo-sector te zien was. Zo zorgden de vavo-scholen naar eigen zeggen waar nodig voor extra begeleiding. Ook zeggen zij kansen te zien voor een toekomstige menging van fysiek en online onderwijs. Wel vertellen de vavo-scholen dat zij door corona veel minder nieuwe studenten krijgen dan normaal. Verder bleek voor sommige studenten online onderwijs juist gunstig, terwijl er tegelijkertijd ook meer uitval was. Een overzicht van de gespreksresultaten vindt u op onze website.

Gevolgen van de coronacrisis voor de vavo-scholen

Opnieuw leerplichtsamenwerking mogelijk tussen inspectie en gemeenten

In 2022 kunnen de inspectie en gemeenten weer samenwerkingsovereenkomsten afsluiten om ongeoorloofd verzuim en voortijdig schoolverlaten terug te dringen en verder tegen te gaan. De inspectie houdt formeel toezicht op de verzuimmelding en -registratie door scholen, maar met de nieuwe samenwerking kunnen leerplichtambtenaren van gemeenten dit toezicht gaan uitvoeren. Hierdoor zal de melding en registratie verbeteren en kunnen leerplichtambtenaren vroegtijdig interveniëren.

Op dit moment maakt de inspectie afspraken over de wijze waarop het toezicht wordt ingericht met de vertegenwoordigers van de 4 grootste gemeenten, Ingrado, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de sectorraden. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Heeft u vragen over deze samenwerking? Neem dan contact op met het Loket van de inspectie.

Samenwerking met gemeenten tegengaan ongeoorloofd verzuim

Bestuurstoezicht: Animatie over het kwaliteitsgebied Besturing, kwaliteitszorg en ambitie

In het nieuwe onderzoekskader dat per 1 augustus van kracht is geworden, is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen wat we beoordelen op bestuursniveau en wat op instellingsniveau. Voor besturen kijken we naar het kwaliteitsgebied Besturing, kwaliteitszorg en ambitie. Wat dit inhoudt hebben we samengevat in een animatie.

Animatie - Het waarderingskader voor besturen

Meerdere documenten tegelijk uploaden in ISD is nu gemakkelijker

In het Internet Schooldossier (ISD) kunt u nu gemakkelijker meerdere documenten in één keer uploaden. Het aanleveren van documenten wordt hiermee eenvoudiger en sneller. Aan de hand van feedback werken we aan nog meer verbeteringen van het portaal. Zoals gemakkelijker meerdere meldingen doen, eenvoudiger gebruikersbeheer en een verbeterde menustructuur. Wilt u ook meedenken? Geef u dan op voor een volgende gebruikerstest (aanmelden via het ISD).

Jaarwerkplan: wat doet de inspectie in 2022?

Wat doet de Inspectie van het Onderwijs in 2022? Dat leest u in het Jaarwerkplan 2022. We houden toezicht op besturen en hun scholen/opleidingen en bovendien rapporteren we op stelselniveau over de ontwikkeling van de onderwijskwaliteit. Daarbij staat in 2022 een aantal thema’s centraal. De programmering kan nog veranderen vanwege mogelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de coronacrisis.

Wat doet de inspectie in 2022?

Houd alvast vrij: 13 april en 11 mei Staat van het Onderwijs 2022

Houd 13 april en 11 mei 2022 alvast vrij in de agenda. Op woensdag 13 april 2022 overhandigt inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers de publicatie De Staat van het Onderwijs 2022 aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De daaropvolgende weken gaat het onderwijsveld onderling in gesprek over al die uitkomsten en ontwikkelingen tijdens de onderwijsestafette. Op 11 mei 2022 organiseren wij het congres Staat van het Onderwijs. Op een later moment leest u op onze website hoe u hieraan kunt deelnemen.

Houd alvast vrij! 13 april en 11 mei Staat van het Onderwijs 2022

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.