Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: hoger onderwijs - Inspectie volgt onderwijs tijdens COVID-19

Inspecteurs hebben in de tweede helft van april 2020 bij een representatieve steekproef van scholen, instellingen en samenwerkingsverbanden vragen over afstandsonderwijs gesteld aan bestuur en management. We delen hierbij de respons op onze bevraging. Daarmee hopen we besturen en instellingen aan te moedigen om vooral ook zelf de kwaliteit van het afstandsonderwijs en de effecten daarvan te monitoren.

Grote inspanningen en de nodige aandachtspunten

Als we het gehele onderwijsveld overzien, dan zien we grote inspanningen. Op korte termijn is het overgrote deel van de leerlingen en studenten bereikt met afstandsonderwijs. Iedereen in het onderwijs die zich hiervoor inzet, verdient alle waardering. Volgens de ondervraagde besturen en managers lukt het hen echter maar deels om te voldoen aan de kerntaken van het onderwijs.  Als voornaamste belemmeringen in het organiseren en uitvoeren van aangepast onderwijs noemden instellingen in het hoger onderwijs de werkdruk voor docenten en het niet kunnen doorgaan van stages gecombineerd met het ontbreken van alternatieven daarvoor. Veel instellingen vonden het moeilijk dat er in deze periode maar beperkt interactie mogelijk was tussen studenten onderling of tussen docenten en studenten. Sociale isolatie is een groot zorgpunt.

Een compleet overzicht van de respons op de vragenlijsten en de highlights uit het onderzoek voor het hoger onderwijs en de overige onderwijssectoren vindt u op onze website.

Het onderzoek zal de komende tijd worden voortgezet. De inspectie kijkt daarbij onder meer naar mogelijke effecten als leerachterstanden en ongelijke doorstroomkansen en hoe deze beperkt of gerepareerd kunnen worden. Voor een volledig beeld zullen daarin, naast de informatie van scholen en instellingen, ook ervaringen van docenten en studenten worden meegenomen. In de Staat van het Onderwijs 2021 zullen we hierover uitgebreid rapporteren.

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten of teamleiders binnen uw opleidingen? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.